Jakobus de Meerdere (25 juli)

25 Juli is de naamdag van de apostel Jakobus, bijgenaamd de Meerdere, om hem te onderscheiden van de apostel Jakobus de Mindere. Hij verkondigde het evangelie in Jeruzalem en Samaria, maar volgens een legende ook in en rond Santiago de Compostela.
Eenmaal terug in het heilige land werd hij onthoofd.

 

Schelp en ster

Een van de legenden verhaalt dat, nadat Jakobus onthoofd was, zijn lichaam in een bootje zonder bemanning werd gelegd. Dit scheepje zou zijn aangespoeld op het strand bij Santiago. Toen een ruiter te paard het water in ging om het op land te trekken werd het scheepje bedekt met een schelp. Een stem uit de hemel zei dat deze schelp voortaan een zinnebeeld van Jakobus zou zijn en een teken van bescherming voor alle pelgrims. De jakobsschelpen op het strand van Santiago worden door de pelgrims op hun kleding bevestigd.

Een andere legende verhaalt hoe men op zoek was naar het graf van Jakobus. Geleid door een ster vond men het graf. Zo kreeg Santiago de Compostela haar naam: sterrenveld. De Melkweg is de pelgrimsweg van de sterrenhemel. In het sterrenbeeld Orion herkende men een staf. In Amerika ziet men in het beeld van de Grote Beer een drinkkruik, ofwel een kalebas voor pelgrims.

Santiago de Compostela is nog steeds een belangrijk doel van vele pelgrims.

 

Oogst

Van oudsher begint rond 25 juli de roggeoogst. De eerste verse broden werden naar de priesters en kosters gebracht. Het herinnert aan het brengen van de eerstelingen van de oogst – zie Deuteronomium 18 vers 4.

 

‘Tegen Sint Jakob verdwijnt alle nood:
hij schaft ons aardappels en vers brood’

 

 

♦ Recepten:

 

 

Tekst:
Hemelse spijzen, Tini Brugge en Gert Vos