Vleesvervangers

De vastentijd is bij uitstek geschikt om stil te staan bij duurzame voeding, bijvoorbeeld door minder vlees te eten. Daarom zijn hier vooral vegetarische recepten gegeven met aardappels en wintergroenten, en vleesvervangers zoals vis, kaas en eieren, bonen, erwten en tahoe/tofu.

‘Als wij delen, vermenigvuldigt Hij’.

Het is ook een periode om stil te staan bij het leed in de wereld en de ongelijkheid van welvaart. Geen of minder vlees eten scheelt energie en dierenleed.
De minderbroeder Franciscaan Rangel Geerman, kok in het klooster San Damiano in Den Bosch, kwam tot zijn beslissing vegetarisch te worden toen hij korte tijd leefde bij Franciscanen in India en daar de armoede van vele mensen meemaakte.

Zr. Chiara Bots van het Clarissenklooster kiest voor vleesvervangers zoals ei, kaas en tahoe en allerlei soorten wereldburgers op basis van brood.

 

 

 

 

Voor recepten met vleesvervangers kunt u kiezen uit:

 

 

Vis

 

 

 

 

Graan

 

 

 

Tahoe, tofu of sojakaas

 

 

 

Peulvruchten

 

 

 

Kaas