Zon in de keuken…

 … hoe krijg je goud en geel op je bord…?

 

Met natuurlijke kleuring: saffraan, koenjit (kurkuma) en annatto
Om je eten een prachtige zonnige kleur te geven worden er in verschillende landen verschillende kleurmiddelen gebruikt.

 


Saffraan
 wordt veel in het Midden Oosten gebruikt. Het zijn de stampers van krokussen – en zijn daarmee een symbool van de de voorjaarszon. Het past erg goed bij rijst. Ook kun je saffraanpoeder oplossen in een beetje bouillon en met olijfolie door de aardappels stampen tot puree.

 

 

 

Kurkuma of Koenjit is een gemalen wortel die veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Wat wij kennen als kerriepoeder heeft vaak Kurkuma als basis.


 

Annatto wordt in de Latijns Amerikaanse en Caraïbische keuken gebruikt – een product van de zaadjes van de Achiote boom. We kennen Annatto niet direct – maar het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor custard poeder, het kleuren van vanille-vla en het kleuren van kaas – de oranje-achtige kaas uit Amerika of Engeland bijvoorbeeld.

 


Fruit

Perziken, abrikozen en sommige meloenen hebben die warme oranjegele kleur en geven met hun zacht, zoet en sappig vruchtvlees de volle smaak van zon en zomer.
8

Gouden Groenten
Van oudsher is graan een symbool van ‘vlees’ geworden zon op aarde. Denk aan de gouden golven wanneer de wind over een graanakker waait. Voor de Amerikaanse Indianen was mais het symbool van de zon, vruchtbaarheid en overvloed.
Andere gele/oranje groenten zijn natuurlijk wortel maar ook pompoen en zoete aardappel. Daarnaast zijn van courgette, paprika en tomaat ook gele varianten verkrijgbaar.
8

 


Bloemen

Goudsbloemen hebben niet alleen een mooie symbolische naam, maar zijn ook eetbaar. De bloemblaadjes kun je bijvoorbeeld over een salade strooien. Net als de oranje en gele bloemen van de Oostindische kers.

En verder …
Het eigeel van een gekookt vers ei heeft ook die prachtige oranje gele kleur. Garneer een gerecht met ei ‘mimosa’ – een gekookt ei door een zeef gedrukt (wrijf het door de zeef met de onderkant van een soeplepel bijvoorbeeld.
Mosterd en Kaas zijn soms ook geel/goud gekleurd (bijvoorbeeld met behulp van Annatto) en zijn als zodanig ook te gebruiken om een bord een zonnige kleur te geven.