Santiago-taart

Pelgrimeren in je dromen?

Zomermaanden: dromen van reizen, naar verre landen, in eigen land of thuis? De langste reis, is de reis naar binnen..? Naar je ziel, ruimte voor God, bezieling voor anderen, de aarde, allen en alles waarmee we verbonden zijn?

Dit recept is een herinnering aan de reis-apostel Jacobus de meerdere, die, volgens de overlevering, met een scheepje strandde aan de Spaanse kust en in Santiago de Compostela begraven werd. Deze stad is thans, in droom en daad, een pelgrimsoord voor velen.

Taart
Het recept met amandelen en kaneel, wordt al vermeld in 1577.
De Hebreeuwse naam voor amandel verwijst naar de wacht houden en uitzien. Aan de stok van Aaron groeiden amandelen ter bevestiging dat hij het volk vanuit Egypte naar het land Israël mocht leiden (Numeri 17,23).

Kaneel is een geurig specerij dat in verschillende bijbel-boeken geprezen wordt: (Spreuken 17,8, Hooglied 4, 14, Openbaring 18,12 ). Het komt van ver en is begeerlijke handelswaar. Het wordt gebruikt bij het maken van geurige zalfolie (Exodus 30, 23-24).

Op de taart ligt een zogenaamde Jacobus-schelp, die pelgrims dragen. Je kunt er ook een eigen vakantieherinnering op leggen of met bloemblaadjes een kruis maken.

 

Ingrediënten

Voor een springvorm van ca. 20-22 cm

250 g amandelmeel
5 eieren
125 g suiker
1  bio -citroen
1 theelepel kaneel
klontje boter
poedersuiker

 

Bereiding

Rasp de schil van de citroen fijn.

Klop met een mixer suiker met de eieren luchtig tot ongeveer tweemaal het volume. Meng het amandelmeel, kaneel en citroenrasp er door.

Vet een springvorm in.
Schep het mengsel in de vorm en bak ca.40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Het is gaar als een satéprikker er droog uitkomt.

Laat de taart afkoelen, bestrooi met poedersuiker en leg er een vakantie herinnering op of  maak met een sjabloon de ridderorde van Santiago.

 

———————————————————-

De Ridderorde van Santiago:

Ridderorde van Santiago

een zwaard met aan het hoofd een hartvorm en aan de twee kruisarmen gestileerde zwaardlelies.

Deze orde is opgericht om pelgrims bescherming te bieden. In Nederland heeft de orde van de Kruisheren  (St. Agatha) ook haar oorsprong in de bescherming van reizigers, met name die aan de Kruistochten deelnamen.

Gebruik een sjabloon om een kruisvorm te maken.
Leg dat op de taart en strooi er poedersuiker overheen.

 

 

———————————————————-

 

 

Bron:
Vanessa van Koppen – Torta  de Santago
‘Zalig Zoet, 60 bakrecepten rond feesten en heiligen’
Baarn, Forte 2015.
Tekst en foto: Tini Brugge

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Taart, Zomertijd met de tags , . Bookmark de permalink.