Startzondag

3e zondag van september
Samen kerk: veelkleurig en fris

September betekent voor veel jonge mensen een start door een nieuwe studie op school of universiteit. Voor vele parochies en kerkelijke gemeenten begint na een vakantie ook een nieuw -kerkelijk- seizoen. Vaak krijgt dat een feestelijk accent op een speciale startzondag met een viering buiten of op een andere locatie.
Het is vooral een feest van ontmoeting, met de overtuiging dat God altijd aanwezig is en met de intensie om er voor elkaar te zijn.
Om fris te zijn, om te ervaren dat je in alle verscheidenheid met verschillende talenten het spoor volgt van Jezus uit Galilea, kun je aansluitend met elkaar op een andere wijze aan tafel gaan.

 

Symboliek

 

In de tijd van de bijbel bestond een rauwkost-salade uit blaadjes van wilde groenten zoals melde – een zusje van de spinazie- en rucola, uit het veld. Pluksla, krulsla en eikenblad-sla lijken daar op. Kropsla wordt pas sinds de 16 eeuw geteeld.

88

 

Komkommers waren reeds in Egypte bekend – Numeri 11 vers 5 – en horen bij de frisse groenten van het veld die als sla worden gegeten.

 

 

Als beeld van veelkleurigheid kan gekozen worden voor kleine tomaten: rood, oranje en geel. Die zijn in september buiten en uit koude kassen in allerlei kleuren beschikbaar.

 

 

Recepten voor startzondag

We kozen recepten in de kleuren:
◊ goudgeel (licht- zon) als verwijzing naar het Licht dat schijnt over allen
◊ groen is de liturgische kleur voor deze periode en verwijst naar leven en hoop
◊ rood, de kleur van de Geest die door gelovigen handen en voeten kan krijgen

 

· Honincake – Buckfast Abbey Honey Cake
· Groene soep: andijvie
· Groene soep: peterselie
· Agapè-vismaaltijd: tonijnsalde met venkel
· Heilige Geest Salade
. Olijvencake met rozemarijn
. Veelkleurige salade

 

 

 

Tekst:
Tini Brugge