Kruidenthee

Vakantietijd: reizen, onderweg zijn of dichtbij huis, thuis, buiten zijn. Nog steeds gaan mensen op weg naar Santiago de Compostella: naar het graf van de apostel Jacobus. Deze apostel is op afbeeldingen te herkennen aan de zogenaamde Jacobs schelp en een kalebas. Die kalebas functioneerde vroeger als plastic flesje of hedendaagse dopper voor pelgrims. Je kon er water, thee of iets anders vloeibaars in meenemen om je dorst te lessen.

Kruiden
Vanouds is het maken van thee met kruiden bekend. Theeblaadjes hoeven niet van ver te komen, ze groeien ook buiten in de tuin en de natuur, langs de weg die je gaat.

Goede theekruiden voor het plukken van blaadjes onderweg zijn bijvoorbeeld:
munt, brandnetel,  goudsbloem, dille, lavendel, marjolein, salie, tijm, kamille, moederkruid, engelwortel, pimpernel, tijm en hysop.

De smaak en het effect, bijvoorbeeld rustgevend, kramp- of pijnstillend, wordt bepaald door de plant. Kamillethee is pijnstillend bij kiespijn. Als rustgevende kruiden gebruiken de Clarissen in Megen citroenmelisse en lavendel.

Bijbelse kruiden
In de tijd van de bijbel werden reeds kruiden verbouwd- Bijbelse kruiden.
Bijbelse planten om dranken mee te bereiden zijn behalve anijs ook
munt en dille – Matteüs 23 vers 23,
citroen – Leviticus  23 vers 40,
granaatappel – Deuteronomium 8 vers 8,
majoraan – Psalm 51 vers 9.

 

 

Ingrediënten

0,5 liter water
3 eetlepels vers geplukte kruiden of bijvoorbeeld blad van frambozen of braam

 

Bereiding

Breng het water aan de kook en giet het op de kruiden. Laat het  5 minuten trekken en zeef het dan.  Giet het in je plastic ‘kalebas’  of dopper of drink het meteen.

Een sandwich erbij? Weet dat je ook bijvoorbeeld het jonge blad van de linde en rode klaver  met wat citroensap, zout en peper als vulling van een sandwich kunt gebruiken?

 

 

Bron:
Hemelse Spijzen –
een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis ,
Tini Brugge en Gert Vos
Gezond leven, bezield eten
Chiara Bots osc.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Dranken, Pelgrimage, Zomertijd met de tags . Bookmark de permalink.