Deze zuurkoolschotel past bij Aswoensdag:
de donkere bonen verwijzen naar het begin van de boetetijd.
De rode uien verwijzen naar de liturgische kleur van Aswoensdag.
Ingrediënten
2 kilo aardappelen
1 kilo zuurkool
400 gram gekookte bonen, zwart of bruin
– of een blik black eye bonen van 400 gr
6 zure appels
75 gr cashew noten
2 rode uien
klontje boter
scheutje melk
zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Als je de bonen moet koken, doe dat met 1 ½ liter water koken
ongeveer 25 minuten totdat ze gaar zijn.
Schil de aardappelen. Kook de aardappelen gaar, voeg melk,
boter en zout en peper toe en maak er puree van.
Snijd de rode uien in ringen.
Schil de appels en snijd ze in dunne stukjes.
Bak de uien en bonen en cashewnoten in de boter.
Vul een diepe ovenschaal met onderin de zuurkool, daarbovenop de bonen en cashewnoten en vervolgens de appels en de aardappelpuree bovenop.
Zet de zuurkoolschotel 45 minuten in de oven, zodat er een krokant laagje op komt.