In veel contemplatieve kloosters wordt in stilte gegeten. De maaltijd wordt meestal voorafgegaan door gebed en bijbellezing. De woorden krijgen de ruimte om “herkauwt’ te worden en in je hart en in je ziel af te dalen. Maar ook kun je extra goed proeven wat de aarde je schenkt en door verschillende mensen tot een maaltijd is bereid.
Ruimte tot verstilling, geen twee dingen tegelijk, dat is de intentie van dit recept.
In dit recept uit een Clarissenklooster zijn veel Bijbelse ingrediënten verwerkt zoals ui, koriander, karwij en komijn, citroen, honing en olijfolie.
Symboliek en betekenis
Ui:
in de bijbel komen uien, prei en sjalotten soms voor onder de naam look. De hedendaagse uiensoorten wijken af van wat in de tijd van de Bijbel beschikbaar was.
Karwij en komijn
werden reeds in de tijd van de Bijbel verbouwd. Matteüs 23 vers 3 verwijst naar komijn als product waarvan een tiende deel als vergoeding van het landgebruik werd afgedragen.
Koriander:
‘Het manna, dat de Israëlieten tijdens hun vlucht uit Egypte ontvingen, leek op korianderzaad, maar dan wit en het smaakte als honingkoek’ – Exodus 16 vers 31.
Citroen:
een soort citroen, met de naam etrog, wordt niet alleen als vrucht, maar ook in de joodse traditie gebruikt bij het maken van een plantenbundel -loelav- bij de viering van het Loofhuttenfeest – Leviticus 23 vers 40
De loelav bestaat behalve uit de etrog ook uit 1 palmtak, 3 mirretakjes en 2 wilgentakjes.
Honing:
in de Bijbel is honing een beeld van zoetheid en zegen.
Ingrediënten
16 middelgrote wortelen
4 (rode)uien of het groen van 4 sjalotjes
20 takjes koriander
8 eetlepels rozijnen
Dressing
2 eetlepels honing
sap van 4 citroenen
2 theelepels gemberpoeder
4 theelepels komijnzaad
Garnering
4 theelepels kaneelpoeder
4 eetlepels zonnebloem- of pijnboompitten
Bereiden
Rasp de wortels, snijd de uien in dunne plakjes, week en droog de rozijnen.
Snijd de korianderblaadjes fijn en meng deze met de rest.
Meng de ingrediënten voor de dressing met een garde en schep de dressing door de wortelsalade.
Rooster zachtjes de zonnebloem of pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze licht bruin zijn. Strooi het mengsel met kaneelpoeder over de salade.
Bron:
Chiara Bots osc
Koken met bezieling, de smaak van het jaar in 48 recepten
KOK, 2011.