Witte chocoladetruffels

Zoete mei-zoentjes voor Moeders en Maria

In de groene maand mei, ook wel bloeimaand genoemd,  is er in de katholieke traditie nog steeds veel aandacht voor Maria. Er worden kaarsen aan gestoken of bloemen gebracht bij haar beeltenis in een kerk of kapel.

voorgevel woonhuis Malta

Deze aandacht is er ook omdat er vaak na Pasen getrouwd werd.
Bij een huwelijksvoltrekking in een katholieke kerk laat de bruid meestal bloemen en een gebed achter bij deze in de bijbel zo gezegende vrouw Maria.

Op de tweede zondag van mei is het Moederdag. Het is een wereldse invulling van de aandacht voor Maria.

 

Madeliefjes:
wit tussen groen, klein maar krachtig. Ze staan volop te stralen in het groene gras. Als je het gras regelmatig maait (made of maailand) ) krijg je de madeliefjes als eerste weer terug. Sommige madeliefjes hebben een rood randje.

Een legende
verhaalt dat Maria zich in haar vinger prikte tijdens het verstelwerk van een hemdje van Jezus. Druppeltjes bloed kwamen op de madeliefjes terecht en blijven zo aan haar en haar zoon herinneren. In het Oosten van Nederland hebben ze als volksnaam Maria-bloem, mede door hun bescheiden voorkomen: klein, maar krachtig. Het Magnificat getuigt daarvan – Lucas 1 vers 46-55.

Madeliefjes zijn eetbaar en te gebruiken als versiering in een salade of op kruidenboter.

Wit

De kleur wit is niet alleen de liturgische kleur voor de tijd na Pasen, maar wordt -met het hemelse blauw- ook gebruikt als  Maria-kleur.  Zonder smet is Maria. Zij weerstond het kwaad, luisterde naar het Woord van God en leefde ernaar. Dat is het beeld van haar zoals dat in de Schrift met name door Lucas wordt geschetst.

 

Witte chocoladetruffels
Voor ca. 25 truffels

Een zoete bonbon voor moeder,  ‘Zoete Lieve Vrouwe’ zoals Maria ook wel genoemd wordt. Leuk om samen met kinderen bereiden.
 

Ingrediënten

125 g  (vulling) en 100 g  fijn geraspte witte chocolade
1 dl slagroom
50 g boter
30 g gepelde, ongezouten pistachenootjes.

Pistache nootjes  geven een zachtgroene lentekleur aan de vulling, maar kunnen ook vervangen worden door ander fijn notenkruim.

 

Bereiden

Rasp alle chocolade. Hak de nootjes fijn. Snijd de boter in blokjes.

Breng de slagroom aan de kook en haal van het vuur. Meng er beetje bij beetje 125 witte chocolade doorheen, tot het gesmolten is. Roer daarna met een garde  de boter en notenkruim erdoor tot  het geheel een gladde massa is. Laat minimaal 1 uur in de koelkast  afkoelen of zet het mengsel kort in de vriezer. Leg op een bord plastic folie. Maak met een lepel bolletjes en rol ze door de 100 g geraspte witte chocolade. Laat de witte chocoladetruffels opstijven in de koelkast.

 

Recept:
Gert Vos
Hemelse Spijzen, een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis.
Tekst en foto: Tini Brugge

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Lente, Maria, Pasen met de tags , , . Bookmark de permalink.