Witlofster

Als een goddelijk kind: licht uit het duister
Ster: licht van de Eeuwige

Advent: het zijn de donkere dagen voor Kerstmis. We verlangen naar licht en steken kaarsen aan, elke week één extra op de adventskrans. In huizen en kerken brandt een ster. Hoog aan de hemel is reeds in de schemering een heldere ster te zien.

Het beeld van God als Licht dat over alle mensen straalt is één van de sterkste godsbeelden die we delen met andere religies.

Dat licht komt in een mensen kind aan het licht, een redder van mensen uit e duisternis waarin hun leven soms verkeert. Daarom vieren we de geboorte van Jezus rond de langste nacht. Een licht voor de naties zal Simeon uitroepen als hij veertig dagen na de geboorte van Jezus het kind ziet wanneer Maria en Jozef naar de tempel in Jeruzalem komen om hem, volgens de joods traditie, op te dragen aan God.

Het goddelijk kind.. ook tijdens onze maaltijd kunnen we vieren hoe dat licht ons elk persoonlijk kan verlichten..

Witlof

Witlof is een groente die als je de wortel niet rooit , in de zomer bloeit met hemelsblauwe bloemen. Het gewas komt letterlijk uit het duister aan het licht. De wortels worden in het najaar geoogst en na het wegknippen van het blad tot 3 cm boven de wortel in de donkere aarde geplant met een laag dek-aarde daarop. Daar in het duister ontwikkelt zich het stronkje wit blad. Lof heeft bij ons ook de betekenis van loven en danken.

Daarom een recept voor een witlof ster als koud of warm voorgerecht rond Kerstmis.

Witlof-ster als koud voorgerecht

Voor 1 bordje sla 7 blaadjes witlof.
Het getal zeven is een verwijzing naar de verbinding van de “hemel” en de aarde;
het goddelijke met het getal drie en het getal vier van de vier windstreken van de aarde.

BereidenP1020066

Leg de zeven blaadjes op een bordje in de vorm van en ster.
Neem voor de garnering naar keuze:
zachte kaas, gerookte vis, walnoot, gedroogde cranberry’s of fijn geprakt ei
Versier en vul de blaadjes naar keuze.

Variatie:
Leg de zeven blaadjes op een bordje in de vorm van en ster.
Neem voor de garnering 50 g geitenkaas, een hardgekookt ei en 4 walnoten
Haal uit het hardgekookte ei het eigeel, snijd dat doormidden en leg een helft daarvan in het midden van de ster. Prak de rest met de geitenkaas door elkaar.
Vul hiermee de blaadjes. Verdeel de stukjes walnoot over de kaas-eimengsels

 

 

Gegrilde witlof ster- als warme salade

Ingrediënten

2 witlofstronken
olijfolie om te bakken/grillen
100 gr geraspte kaas of blauwe kaasP1020078
2 hardgekookte eieren

Bereiden

Snijd de stronken in vieren. Bestrijk ze met olie of giet een dunne laag olie in een koekenpan. Gril /of bak ze tot ze zacht zijn.
Leg de stronkjes in de vorm van een ster op een bord en bestrooi ze met kaas en de fijn geprakte harde eieren.

 

 

 

 

Bron
Tini Brugge en Gert Vos in:
Hemelse Spijzen
Lannoo/Ten Have, 2004

 

 

Dit bericht is geplaatst in Advent, Bijgerechten, Voorgerechten, Wintertijd met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.