Ingrediënten
100 gr vlierbloesem
1/2 citroen , uitgeperste en met schil en al
1l lauw water
1250 gr. rietsuiker (biologisch maar duur, of Jumbo, 87 ct /kg)
Bereiden
*Pluk de bloesem in de ochtend als de bloesem droog is.
* ik ontdekte dat het ritsen makkelijker gaat wanneer je de bloemen een nacht in een plastic zak laat staan.
*Tenminste 24 uur, niet langer dan 48, uur op een zonnige plek in een gesloten pot.
*Doek in een zeef op een pan leggen, sap en vocht erin gieten, doek-punten samenvatten. en uitknijpen. Denk aan een ruime pan want de suiker vermeerdert de hoeveelheid aanzienlijk.
* Sap bijna aan de kook brengen en de suiker er doorheen roeren. Verwarmen tot kookpunt.
* In flessen doen die schoon zijn. Door ze in de oven te steriliseren op 100 graden, heb je geen waterverspilling en hoef je niet moeilijk met soda te doen. De flessen zijn droog en je kunt ze gebruiken met keukenhandschoenen aan.
Ik heb verschillende recepten gelezen en er dit uit gefilterd. Er is nogal wat variatie mogelijk dus je kunt best van iets afwijken. Soms wordt er citroenzuur genoemd maar dat raad ik af.
Recept:
Paul de Roy
tbv www.filipijnen.com