Vissoep met wintergroenten

Ommekeer: Vleesloze tijden? 

De Veertigdagentijd (de zondagen worden niet mee gerekend) voor Pasen is nog steeds een periode van versobering en inkeer: stilstaan bij wat recht doet aan mens en aarde, de schepping waarop en waarvan wij leven.

Er wordt inmiddels weer op vele manieren gevast door bijvoorbeeld gezamenlijke broodmaaltijden met soep, zonder vlees, maar met  groenten of vis.

Traditioneel werd op de eerste vastendag zure haring gegeten. In februari wordt nog geen nieuwe, verse haring aangevoerd. Het bewaren van haring in het zuur was dan ook een beproefde methode om de eerste dag na carnaval te gebruiken.

Het eten van zure haring was een teken van een ommekeer, het aanbreken van een ‘zure’ vleesloze tijd.

 

Vis

Met bonen en erwten is vis een goede vervanger van eiwitten. Vis herinnert bovendien aan Jezus. Het Griekse woord voor vis ICHTUS is een korte, krachtige geloofsbelijdenis: Iesous Christos Theou Uios Soter: Jezus Christus, Gods  Zoon , Verlosser. Traditioneel is vrijdag  bij vele gezinnen nog steeds ‘vis’-dag. Het is de dag  Goede Vrijdag, waarop Jezus aan het kruis stierf.

 

Groentebouillon met wintergroenten

Als basis voor een vissoep (en voor meer soepen in de Veertigdagentijd ) is in dit recept een bouillon van wintergroenten gebruikt. Geschikte wintergroenten  daarvoor zijn bijvoorbeeld: winterwortel, pastinaak, knolselderij, ui en prei.

Ingrediënten

2 l water
4  gesnipperde uien
-(eventueel 2 tenen knoflook)

4 winterwortels, in plakjes gesneden
halve  knolselderij, in kleine blokjes
1 blikje tomatenpuree 140g
400 g bevroren visfilet (bijvoorbeeld alaska koolvis-filet,  met blauw MSC-etiket)
4 eetlepels olijfolie
zout/peper of bouillonblokjes

Bereiden

Gesnipperde ui (en eventueel knoflook) fruiten in de olijfolie.

Samen met de overige klein gesneden wintergroenten, tomatenpuree en vis ca. 20 minuten koken in het water.

De vis blokken eruit halen en met een vork in kleine stukjes prakken. Daarna terug in de soep. Afmaken met zout en peper, of met bouillonblokjes.

Bron:
naar een recept van Janny de Moor in:
Simpel Koken, eenvoudige menu’s voor elk seizoen’
Aerial, Media Company, 2017
Tekst en foto’s: Tini Brugge

 

 

Dit bericht is geplaatst in Soepen, Vasten of Veertigdagentijd met de tags , , , . Bookmark de permalink.