St. Maartenshoeven

 

In Polen, in Poznan, bakt men op St. Maarten zogenaamde St. Maartenshoeven.

Volgens een legende verloor het paard waarop Martinus hoog verheven zat,
één van zijn hoefijzers toen Martinus een bedelaar zag, afstapte en zich naar
de arme boog en zijn mantel scheurde om hem te helpen.

In Saksen, Duitsland bakt men met name voor de kinderen als hoeven besuikerde croissants.

 Ingrediënten

Voor 10 hoeven:

10 plakjes diepvries bladerdeeg
200 g fijngehakte walnoten en hazelnoten
50 g sesamzaad
40 g suiker
1,25 dl zure room

Bereiding

Meng suiker en zure room in een pan met een dikke bodem en verhit tot de suiker gesmolten is. Roer de fijngehakte noten en het sesamzaad erdoor tot een dikke pasta. Leg op elke plakje deeg een schep vulling en rol het op in de vorm van een hoef. Het deeg kleeft beter aan elkaar als je de randen  met wat water bestrijkt.

Bak de hoeven op een ingevette bakplaat ca. 15-20 minuten op 200 graden.

 

Recept:
Zalig gebakken,
Marian Geurtsen en Bep Willers-van Oostwaard
Berne media, 2015

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Heiligen met de tags , , . Bookmark de permalink.