St. Luciabroodjes

Luciabroodjes  worden gebakken met twee rozijnen die eraan herinneren dat zij in het licht van God met nieuwe ogen naar de wereld keek.

Ingrediënten

Voor ca. 20 broodjes

1,5 dl melk
1 zakje gist
1 zakje (0,05 gram) saffraan
1 zakje vanillesuiker
500 g (durum) bloem
100 g suiker
100 g boter
2 eieren
snuf zout
40 rozijnen

Bereiding

Verwarm de melk met de saffraan. Laat daarna 20 minuten trekken (zonder vuur).
Zeef de melk en roer er de gist en vanillesuiker door. Doe de bloem in een kom en voeg zout en suiker toe.
Smelt de boter en voeg die ook toe.
Splits één ei en voeg het eiwit en het andere ei toe. Tot slot het gistmengsel en kneed er een klef, maar soepel deeg van. Eventueel meer melk of juist meer bloem toevoegen. Dek af en laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek.

Bekleed beide bakplaten met bakpapier en verwarm de oven voor op 190 graden.
Verdeel het deeg in stukken van ca. 50 g. Rol een vingerdik rolletje van ca. 15 cm lengte en leg dat in een dichte S-vorm.  Leg de broodjes  op de bakplaat  uit elkaar: ze rijzen nog.
Druk de rozijnen in de krullen als oogjes. Klop het  eigeel met een theelepel water en besmeer daarmee de broodjes. Bak in ca. 15 minuten gaar.

 

 

Recept:
Vannesa van Koppen
Zalig Zoet, Forte, Baarn

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Heiligen met de tags , . Bookmark de permalink.