St. Lucia krans

Hartige krans met een vulling van ondergrondse groenten en versierd met lichtjes

Het feest van Lucia valt in Advent, een periode van verwachten, uitzien naar licht. Daarom een recept voor een krans met pastinaak, een ‘ondergrondse groente ’ als beeld van uitzien naar licht.

Bevestig op de krans de kaarsjes, eventueel alsof het een adventskrans is.

 Ingrediënten

Voor een krans voor 4 personen
175 g patentbloem
60 g boter uit de koelkast
25 g geraspte oude kaas
ijskoud water

Voor de vulling
500 g pastinaak
100 g gehakte walnoten
50 g rozijnen
25 g gesmolten boter of olijfolie
1 theelepel tijm

 

 

Bereiding

Voor de krans:
Doe de bloem in een kom. Rasp de harde boter boven de kom. Plaats de kom 5 minuten in de koelkast. Bewerk met de vingertoppen de boter tot het op broodkruim lijkt. Voeg de geraspte kaas toe. Maak in het midden een kuiltje voor een klein beetje water. Vorm een bal van het deeg, maar kneed het niet. Voeg  koud water toe tot het deeg zich tot een bal bindt. Wikkel de bal in folie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling:
Schil en was de pastinaak. Snijd ze in kleine, gelijke stukjes. Hussel ze in een kom met wat olijfolie, eventueel aangevuld met wat knoflook, kruiden en/of wat zout. Zorg dat alle stukken bedekt raken met de gesmolten boter of de olijfolie. Leg de groenten in een ondiepe ovenschaal of op de bakplaat en rooster ze ca. 30-45 minuten in een op 220 ºC  voorverwarmde oven.

Bestrooi het werkveld en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg uit tot een lange lap van ca ½ cm dik en 10 cm breed. Leg de vulling in het midden met bijvoorbeeld geroosterde wintergroenten en rol het deeg hierom tot een buis. Maak een ring door beide uiteinden van het deeg aan elkaar te plakken, eventueel met wat water. Plaats de ring op een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven.

 

Bron:
Recept van Gert Vos
Hemelse Spijzen,
Ten Have, Lannoo, 2004

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Heiligen met de tags , , , . Bookmark de permalink.