St. Jorisbrood

In Bulgarije wordt het speciale brood ter ere van Sint Joris versierd met stippen of andere figuurtjes. De stippen verwijzen naar schapen, de figuurtjes naar staf, herder of schaapshondje. Deze dag is een lentefeest voor de herders en hun schapen.

Toevallig wordt rond deze tijd in veel kerken de zondag van de Goede Herder gevierd, een feestdag waarbij zowel God -Psalm 23 – als Jezus -Johannes 10 – herinneren aan de herder die voor kwaad behoedt.

‘Jij zoekt voor mij groen grazig gras.
(…) In diepe nacht maak jij het licht.
Jij houdt de wacht, jij blijft in zicht.
Als ik jou heb, heb ik genoeg’ 
-Erik Idema –

 

Ingrediënten

500 g bloem
180 ml water (lauw)
2 eieren (kamertemperatuur)
100 g boter (eerst smelten en laten afkoelen)
25 g verse gist of gedroogd
snuf zout

Bereiding

Los de gist op in lauw water. Vermeng de bloem met het zout en maak een kuiltje. Breek daarin de eieren en voeg het gistmengsel toe met de afgekoelde boter. Voeg het water toe en kneed ca. 10 minuten tot het deeg elastisch is. Dek af met een doek en laat in een warme ruimte rijzen. Kneed daarna nogmaals kort en vorm een brood. Leg het op de ingevette bakplaat.  Houd een sliert deeg achter en maak daarmee op het brood een versiering  in de vorm van bijvoorbeeld stippen en/of een staf of een schaapje. Dek het af met  folie en laat het nog wat rijzen. Bestrijk het brood met een losgeklopt ei of met melk. Bak het ca. 35  minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden licht bruin.

 

Bron: naar een recept uit Zalig gebakken, Berne Media, 2015

 

Dit bericht is geplaatst in Brood, Heiligen met de tags . Bookmark de permalink.