Voor 16 bolletjes
Ingrediënten
500 g bloem
250 ml melk
1 pakje gist (of 35 g verse gist)
½ theelepel zout
2 anijsblokjes
1 theelepel anijszaadjes, fijngemalen
50 g boter
1 eetlepel olie
Bereiding
Verwarm,1 dl melk tot handwarm en roer daarbij de anijsblokjes en gist. Laat minimaal 5 minuten rusten. Zeef de bloem in een kom, smelt de boter en voeg dat met de fijn gemalen anijszaadjes en een snuf zout toe aan het gistmengsel. Meng goed en schenk dan daarbij de melk totdat je een soepel deeg krijgt. Kneed het deeg op een met bloem bestoven schoon aanrecht. Laat de deegbol afgedekt een uur rijzen op een warme plek.
Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat ca. 1 cm van elkaar. Dek ze af met een theedoek en laat nog een half uur rijzen. Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei of bestrijk ze na het bakken met olie en dek ze daarna toe met een theedoek: het korstje wordt dan minder hard.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak in 20-25 minuten.
Recept:
Vanessa van Koppen
Zalig Zoet, Forte/Altiora, 2015.