St. Andreas – apostel (30 november)

Andreas is de oudste broer van Petrus, en  zoekt als gelovige visser een weg recht door zee. Aanvankelijk volgt hij Johannes de Doper. Toen Jezus langs het meer liep, zag hij twee broers hun netten uitwerpen. Hij zei tegen hen:
Kom, volg mij, ik zal van jullie vissers van mensen maken.’ – Matteüs 4,18-19.
Andreas en Simon Petrus laten hun netten in de steek en volgen hem.

In Matteüs 4 vers 18 wordt gesproken over het meer van Galilea. Hetzelfde meer wordt in Johannes 6 vers 10 ook wel het meer van Tiberias genoemd terwijl Lucas 5 vers 1 het heeft over het meer van Gennésareth . Het meer is een belangrijke voedselbron. Eén van de dorpen rond het meer is Bethsaïda, wat ‘vissershuis’ betekent.

 

Later komt Jezus met zijn leerlingen opnieuw bij het meer van Galilea waar een grote menigte naar hem toekomt, waaronder een  jongen met vijf gerstebroden en twee vissen

Jezus deelt brood en vissen uit en er blijven, nadat de mensen verzadigd zijn, nog zoveel brokken over, dat ze er twaalf manden mee kunnen vullen. (Johannes 6,1-15). Na de opstanding ontmoet de Jezus zijn leerlingen opnieuw bij het meer van Galilea, nadat hij hun aanwijzingen had gegeven waar te vissen.

Andreas sterft, vastgebonden met touwen, aan een X-vormig kruis.
Dit type kruis kreeg zijn naam en markeert thans elke spoorwegovergang.

♦ Recepten: