Spruitjes-Amandelsoep

Voor een hoopvol begin!

Januari…een nieuw begin, wat zal er tot ontwikkeling komen? Wat spruit uit en wat niet?

Hoe lang duurt de koude winter met Corona- regels en adviezen?  Wanneer krijgt warme nabijheid weer de ruimte?  Samen soep eten en delen met anderen?

 

Groene spruiten

 

Na alle feestelijke, ingetogen dagen rond Licht dat sterker wordt, zichtbaar in de Mensenzoon, is de liturgische kleur in de kerk groen: de kleur van hoop op nieuwe levenskracht. Daarom een recept met groene groenten: spruiten,  een gezonde wintergroente met veel vitamine C. Eigenlijk zijn spruiten een soort kleine okselknoppen, ontsproten aan de dikke stengel van een spruitkool.

 

 

 

Amandelmeel is het bindmiddel voor deze soep. Amandelbomen groeien van nature in het land van de Bijbel en andere landen rond de Middellandse Zee. Als een hoopvol teken bloeien ze als een van de eerste vruchtbomen in het nieuwe jaar. De Hebreeuwse naam voor amandel verwijst naar ‘wakker worden’, de ‘wacht houden en uitzien’..

Ik denk daarbij ook aan uitzien naar een leven bevrijd van mondkapjes. Opnieuw weten wat belangrijk is: liefdevolle nabijheid, een gezond milieu, hoop houden dat de wereld  duurzaam wordt, klimaatbestendig voor een ieder, nu en later.

Daarom een vegetarische soep met groenten van het seizoen.

 

Ingrediënten  

1 kg spruitjes
3 uien gesnipperd
2 stengels bleekselderij in reepjes gesneden
4 eetlepels  tomatenpuree (klein blikje)
2 l  (groente) bouillon (blokjes)
200 g amandelmeel
4 eetlepels fijngehakte peterselie
olijfolie om uien te fruiten
peper en zout

 

Bereiden

Snijd grote spruiten in vieren, kleine in tweeën. Fruit de uiensnippers in olie.  Overgiet met bouillon en voeg selderij-reepjes, tomatenpuree en spruitjes toe.

Breng aan de kook. Voeg dan het amandelmeel toe, al roerend. Laat de soep ca. 30 minuten zachtjes garen. Breng op smaak met peper en zout, garneer met peterselie.

Je kunt ook de soep pureren (houd enkele gekookte spruitjes apart om bij het opdienen samen met peterselie te garneren). Voeg zo nodig heet water toe.

 

 

 

 

Bron:
Naar een recept van Beatrijs Corveleijn in:
‘Clara’s Bron, recepten voor eenvoudig leven en (h) eerlijk koken’.
Berne Media, 2018.
Tekst: Tini Brugge

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Epifanie, Jaarwisseling, Soepen, Wintertijd met de tags , , , , . Bookmark de permalink.