Sinaasappel-amandeltaart

December, een maand om de goedheiligman Sint Nicolaas te verwelkomen en om de geboorte van Jezus  in ons hart te vieren.

Voor het verwelkomen van het geboortefeest van Jezus wordt in de weken daarvoor vaak een ster opgehangen. Een andere wijze om naar het feest toe te leven is elke week een kaars extra aan te steken op een groene adventskrans: een krans van hoop en verwachting van nieuw leven.

Amandelen en sinaasappelen

Amandelbomen bloeien als één van de eersten in de winter om nieuw leven aan te kondigen. In de Bijbel is een amandel een beeld van bevestiging en uitverkiezing. Het staat beschreven in Numeri 17 vers 23 en Jeremia 1 vers 11. Een taart met amandelmeel is een stille verwijzing naar het verbond tussen God en de aarde. Knoppen en bloemen van de amandelboom, die met roze bloesem bloeit, werden ter versiering in de luchter bij de ark van dat verbond aangebracht als teken van verbond tussen de Eeuwige en zijn volk. God buigt zich in Christus naar de wereld en zoekt een plek in ons hart.

De ovale vorm van de amandel wordt ook gebruikt als zogenaamde ‘mandorla’ bij afbeeldingen van Jezus, om zijn uitverkiezing en goddelijke licht te illustreren.

Een mens met een groot hart voor kinderen, was Nicolaas. We verwelkomen hem uit Spanje, het land waar sinaasappelen groeien. Je kunt de taart versieren met losse amandelen in de vorm van een hart.

Voor Kerstmis kun je met een sjabloon en poedersuiker de taart met bijvoorbeeld een ster versieren. Een ster als welkom aan het kind Jezus die als morgenster en  ‘licht van de wereld’  verlicht en richting wijst.

 

Ingrediënten
Voor een ronde bakvorm van ca. 24 cm doorsnede

2 onbespoten sinaasappels
6 eieren
250 g suiker
1 zakje bakpoeder
250 g amandelmeel
poedersuiker en ster-sjabloon of losse amandelen

Bereiden

Klop de eieren met suiker. Voeg daaraan amandelmeel en bakpoeder toe en klop weer.
Je kunt de sinaasappels in zijn geheel koken tot ze zacht zijn, in stukken snijden en pureren en alles toevoegen aan het beslag.
Je kunt ook alleen het sap er uit persen en – bij bio-sinaasappels- de geraspte schil toevoegen.
Bak de taart ca. 50 minuten op 180 graden.

 

 

Bron:
Naar een recept van de claris Beatrijs Corveleijn in:
‘Clara’s Bron’ – recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken.
Berne Media 2017.
Tekst: Tini Brugge.

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Advent, Gebak, Herfst, Wintertijd met de tags , , . Bookmark de permalink.