Servische Gibanica met olijven garnituur

De smaak van vrede … versmelten van het goede uit de diverse culturen?

Servië is getekend door oorlog en overheersing. Vijf eeuwen lang tot eind 1800 was er een Turkse invloed. Dit  is een recept van de Roma, de Servische zigeuners. Het lijkt op een hartige baklava , maar is in Turkije onbekend.

Ovenschotel ca. 45 * 75 cm,  of  twee kleinere,  hoogte ca. 5 cm

Ingrediënten

120 g boter
600 g fetakaas
450 g cotttage cheese
3 theelepels zout
4,5 dl melk
2 dl zure room
9 eieren
750 g filodeeg (3 pak)

Voor de garnituur

sla naar keuze
groene en gele paprika (kort gegrild of gebakken)
olijven
ontvelde tomaten
dillegroen, dragon
vinaigrette met knoflook

Bereiding

Verwarm de oven voor  op 250 graden. Smelt de  boter.
Brokkel de feta in een grote kom en roer er de cottage cheese en zout doorheen. Klop met de mixer los door de melk en room toe te voegen. Scheid de eieren. Roer de dooiers door de kaasmassa. Klop de eiwitten stijf en schep die luchtig door het kaasmengsel.
Met vellen filodeeg de bodem bedekken van de  schotel (kunnen ook twee  kleine schotels zijn) en daarna insmeren met boter. Een tweede laag vellen erop. Daarbovenop  kaasmengsel smeren. Doorgaan tot er nog twee vellen over zijn. Beide vellen inkwasten en er bovenop leggen.
Oven terugdraaien naar 250 graden. Op de onderste richel 25 minuten bakken. Temperatuur verlagen tot 150 graden en nog 20 minuten bakken.

 

 

Recept:
Janny de Moor
Aan tafel – bijzondere Europese streekgerechten, Spectrum

 

 

Dit bericht is geplaatst in Herfst, Hoofdgerechten, Salades, Scheppingsperiode met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.