Groen
Met Palmpasen versieren kinderen met groene buxus hun palmpaasstokken. Het groen verwijst naar leven dat sterker is dan de dood.
Rond Pasen zijn groene groentes weer vers beschikbaar zoals spinazie, raapstelen, tuinkers en snijsla.
Madeliefje
In het gras staan ze stil te stralen: om te zoenen deze mei-zoentjes. Ze worden ook wel paasbloemen genoemd. De Franse naam ‘pâquerette’ verwijst ook naar het paasfeest.
Als beeld van onschuld gaat het madeliefje de statige lelie vervangen in de christelijke kunst aan het einde van de 15e eeuw.
Vaak is op de witte lintbloempjes een rood vlekje zichtbaar. Een legende verhaalt dat toen Maria een hemdje met een madeliefje erop aan het naaien was voor haar kind Jezus, zij zich in de vinger prikte. Er vielen toen druppels bloed op het witte bloempje…
Van oudsher worden de groene blaadjes en bloemetjes gebruikt in salades en soepen. De jonge bloemknoppen worden wel in azijn gelegd als surrogaat voor kappertjes.
Paasgebak werd wel voorzien van kransen met gevlochten madeliefjes. De stengeltjes kunnen makkelijk gespleten worden.
Ingrediënten
400 g spinazie of (snij) sla
2 kopjes madeliefjes
2, eventueel 4, hardgekookte eieren
6 eetlepels olie
2 eetlepel (kruiden) azijn
2 eetlepels fijngehakte bieslook of stengel-ui (bosui)
1 eetlepel suiker (madeliefjes smaken wat bitter)
zout en peper
Bereiden
Maak de dressing door 2 hard gekookte eieren fijn te maken met behulp van een zeef, een lepel of een vijzel. Meng het eimengsel met olie, zout, peper, en suiker. Voeg daarna azijn en fijngesneden bieslook of stengel-ui toe.
Versier de salade eventueel met 2 andere hardgekookte eieren, in plakjes gesneden of verkruimeld.
Recept: Gert Vos
Hemelse Spijzen,- een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis
Tekst en Foto: Tini Brugge