Russisch paasbrood met amandelen (koelitsj)

 

Dit traditionele hoge Russische Paasbrood is gekleurd met saffraan als teken van vreugde. Het wordt gezegend de Russisch Orthodoxe priester. Het brood komt met Paaszondag op tafel, soms eet men het de hele week.

 

Hieronder de eenvoudigste vulling. Kan ook met krenten en rozijnen en meer suiker. De zoete versie wordt bovenop gegarneerd met glazuur en versierd met geconfijte vruchtjes.
Je snijdt van de koelitsj niet al te dikke plakken die met zachte boter besmeerd worden. Beleg is nauwelijks nodig. Maar eieren horen erbij!

Ingrediënten

Vorm:
1 cilindervorm: 15 cm bodem, hoogte 20 cm (melkkoker) of
3 vormen met bodem 10 cm, hoogte 20 cm. (beschuitbusafmeting).
Het gaat ook met een (schoon voorgebakken) boterhamworstblik.

Voor de vorm:
boter en paneermeel, vetvrij papier

Deeg:
750 g broodbloem
50 g gist
circa 3 1/2 dl lauwe melk
1 theelepel suiker
1/2 theelepel gemalen kardemom
snuf fijngewreven saffraan
3 eierdooiers
100 g zachte boter
(75 g witte basterdsuiker)
10 g zout

Vulling:
3 eiwitten
2 eetlepels suiker
250 g grofgemalen blanke amandelen

 

Bereiding

• De vormen invetten, met paneermeel bestrooien en uitkloppen. De bodem met een passend papieren rondje beleggen, beboteren en paneren.

• Bloem in een kom storten, kuiltje maken, daarin de gist brokkelen. Los roeren met wat van de melk, schepje suiker erbij; kwartier laten werken.

• De rest van de melk , de kardemom, de saffraan , de dooiers en de boter toevoegen (met de suiker). Even kneden, zout erbij. Kneden tot een elastisch deeg ontstaat. Uur laten rijzen.

• Eiwitten stijfkloppen, suiker erbij; kloppen tot ze zeer stijf zijn. Op het gerezen deeg leggen, amandelen toevoegen, alweer alles zorgvuldig dooreen kneden. Dit onooglijke deeg in de vormen laten zakken -vult 1/3. Weer laten rijzen tot het deeg de vormen vult, circa 40 minuten.

• Oven voorverwarmen tot 200 °C. 1 uur bakken, na 45 minuten overschakelen op 150°. Na 15 minuten een stukje alufolie erop leggen om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. Het grote brood laten afkoelen in de vorm, de kleintjes 5 minuten laten staan, dan keren op een zacht kussentje.

 

 

Recept: Janny de Moor
copyright:  Janny de Moor

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Ontbijt met de tags , , , . Bookmark de permalink.