Proef en zie – een culinaire reis door de Bijbel

 

 

 

 

 

 

 

Margaret Feinberg.
Kok Boekencentrum,  2019, 191 blz.
ISBN 978  90 4353 257 0

Een  boek met reisverhalen van een Amerikaanse vrouw die meer wil weten van voedsel in de Bijbel.

 

Zij reist naar Israël, Kroatië en verschillende streken in de Verenigde Staten om  meer te weten over vis, vijgen, brood,  zout, olijven en vlees. Aanvullend gaat ze  uitgebreid en smakelijk in op Bijbelteksten die daar op betrekking hebben. Per ingrediënt  zijn er 2- 3 recepten, totaal 19.

De hoofdstukken zijn gekoppeld aan beelden van God zoals zij die beleeft: macht, welbehagen, gemeenschap, doel, genezing, redding en goedheid.

Bij het vlees is er geen reflectie op de betekenis voor het milieu. Het houden van vee in grote aantallen en vlees -productie belast de aarde  ca. 7-9 maal meer, dan het telen van plantaardige eiwitten .

Wel is er aandacht in dit hoofdstuk voor dierenleed,  ethische aspecten (stieren volstouwen met voedsel opdat zij snel hun slachtgewicht binnen 14 maanden bereiken) en een pleidooi voor regio-voedsel. Maar lamsvlees eten als verwijzing naar Gods redding?

Misschien is het kijken naar een kwetsbaar lam in de wei voldoende om in het spoor te gaan van Jezus die met name aandacht en zorg had voor de meest kwetsbare schepselen om recht te doen? En het delen van brood een krachtiger ritueel tot bescherming van ons gemeenschappelijke huis, de aarde?

Tini Brugge.

 

Dit bericht is geplaatst in Koks&Boeken. Bookmark de permalink.