Proef en geniet

 

 

 

 

 

Proef en geniet
 
Overheerlijke recepten uit de bijbel

Rena Rossner
Uitgeverij: Ark Media 2014
ISBN: 9789033817151

 

 

Dit boek bevat recepten die gebaseerd zijn op de eerste vijf bijbelboeken (de Thora): Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Per bijbelboek zijn op basis van Bijbelteksten 10-12 recepten opgenomen. Deze recepten zijn voor het Nederlandse taalgebied waar gewenst bewerkt door Lisette Bossert. Zo komen er bijvoorbeeld ook cranberries, bosbessen, kerstomaatjes en een regenwoudsalade in voor. Het is wat de keuze van de ingrediënten betreft in die zin geen ‘bijbels’ kookboek! Rena Rossner woont inmiddels in Israël en schreef daar het boek.

De opzet is aantrekkelijk vanwege de koppeling van de creatieve recepten aan bijbelteksten met een verwijzing naar voedsel. Het is een kookboek dat gebruikt kan worden bij de verdieping rond deze teksten en de betekenis van geloof en keuzes in het leven van alle dag. Rena formuleert het aldus:

Ik was op zoek naar en manier om de Bijbel relevant te maken voor de moderne keuken Ik wilde niet alleen lekkere gezonde en over het algemeen kindvriendelijke recepten, maar ook dat mijn recepten geschikt zouden zijn om aan tafel over door te praten. Ik wil de bijbel bij mijn maaltijden betrekken op een manier die leuk zou zijn, informatief en boeiend… maar ook smakelijk!”

Het commentaar bij de teksten verzamelde ze uit commentaren op het oude testament, maar ook uit andere, voornamelijk joodse, bronnen. Elke bron heeft zij laten verifiëren door bijbelgeleerden. Op basis hiervan zijn vragen geformuleerd om met elkaar over na te denken. Uiteraard kun je vanuit de vanuit de christelijke traditie ook andere vragen stellen.

Bij de creatieve recepten worden alternatieve gegeven. Het is geen dogmatisch kookboek: het gaat om een uitwerking van de Joods traditie om aan de hand van en maaltijd vragen te stellen over geloof, zoals dat gebeurt met de viering van het joodse paasfeest, Pesach en de ‘sederschotel’ die dan gebruikt wordt. Om de vraag naar de zorg voor de schepping te kunnen vertalen in dergelijke maaltijden, moet je op zoek gaan naar verse alternatieven, passend in het seizoen, van de in het boek gebruikte ingrediënten in je eigen omgeving. Dat is een uitdaging!

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Koks&Boeken met de tags . Bookmark de permalink.