Voor een quichevorm van 28-30 cm:
5 plakjes (diepvries) bladerdeeg
650 g prei -dunne preitjes-
100 g geitenkaas of zachte blauwe kaas
5 cm gemberwortel- geraspt of geperst met knoflookpers
3 eetlepels honing
3 eetlepels water
40 g boter
zout en peper
Bereiding
Ontdooi het bladerdeeg licht. Leg de plakjes
op elkaar en rol uit tot een ronde lap van ca.32 cm.
Verwarm de honing met water totdat het gaat carameliseren: bubbelen en verkleuren. Voeg de boter toe en draai het vuur laag. Laat de boter smelten.
Snij dunne preitjes in de lengte doormidden en in stukken van 10 á 12 cm – alleen wit en stukje groen.
Voeg de stukken prei toe aan de pan en laat ze ca. 7 minuten zachtjes koken.
Roer er de fijngesneden of geperste gemberwortel aan toe – in de knoflookpers
blijven schil en harde stukjes achter.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Bekleed de quichevorm met bakpapier. Leg de stukken prei er als zonnestralen in en schenk het bakvocht erover. Dek af met de lap bladerdeeg.
Prik het deeg met een vork overal in en duw het deeg vast tussen prei en vorm.
Bak de taart in ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer de taart met de verkruimelde kaas of bedruppel ze nog met wat honing.
Recept:
Sonja van de Rhoer,
Dagblad Trouw