Pinksterpakketjes met aspergesalade

Een traditioneel Roemeens recept.

Pinksteren, het feest van Heilige Drievuldigheid, noemt men, in de stad Czernowitz, tegenwoordig Tscherniwzi, in het westen van Oekraïene, de ‘Groene Feestdagen’. Kerken en huizen worden dan versierd met berkengroen en berkenbast en op de zaterdag ervoor bakt men deze pakketjes: Kalatsji, gevuld met gekruide kaas. Ze worden met Pinksteren gegeten en als er behoeftigen zijn, krijgen die ze uitgedeeld.

 

Verder zijn er weinig echte Pinkstergerechten, maar men eet dan veel salades en kruiden. Zoals Aspergesalade: Salata De Sparanghel, heel geschikt als begeleiding bij deze gevulde broodjes.

 

Ingrediënten
Deeg voor 16 stuks
:

    • 350 g tarwebloem voor brood
    • half zakje instant gist (Oetker)
    • 1 theel suiker
    • circa 150 ml lauwe melk
    • 1 ei (L)
    • 2 eetl. olijfolie
    • 2 afgestr. theel. zout (4 g)

Vulling:

    • 250 g feta (i.p.v.de schapenkaas Brynza)
    • 25 g dillegroen met steel
    • 2 eetl. fijngesneden bieslook
    • 2 eetl. olijfolie
    • 1 losgeklopt ei

 

Bereiden

  • Bloem, gist en suiker mengen. Melk, ei en olie toevoegen. Kort kneden om te zien of er nog wat melk in moet om een soepel deeg te krijgen, dan ook het zout erbij strooien. Tien minuten kneden in de kneedmachine of een kwartier met de hand. In een kom toegedekt met een vochtige doek een uur laten rijzen bij kamertemperatuur.
  • Voor de vulling de feta verkruimelen, mengen met het gewassen, gedroogde en fijngesneden groen plus de olie.
  • Het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak dun uitrollen tot een vierkant van 40 x 40 cm. Daaruit 16 vierkantjes van circa 10 x 10 cm snijden. Middenop een lepel vulling leggen, de randen bestrijken met losgeklopt ei. Tegenoverliggende punten over elkaar vouwen. Goed aandrukken.
  • De pakketjes op de bakplaat met bakpapier leggen en toegedekt met de vochtige doek opnieuw laten rijzen, nu een half uur.
  • Oven voorverwarmen op 200˚C.
  • Pakketjes met losgeklopt ei bestrijken: 18-20 minuten bakken op de middelste richel tot ze goudbruin zijn. Ze kunnen koud of warm worden gegeten.
  • Invriezen kan. Opwarmen: ontdooien in magnetron, warmen in diepvrieszak: 2 minuten bij hoogste vermogen.

 

Bewerkt naar: Jusefina Weidhofer u.A., Das Czernowitzer Kochbuch, Graz, 2010.

Bron:
Janny de Moor
https://www.jannydemoor.nl/nl/portfolio/category/uitgelicht/

 

Pinksterpakketjes met aspergesalade

Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Brood, Gebak, Lunchhapjes, Pinksteren met de tags , , , , . Bookmark de permalink.