Paas(tijd)-spinazietaart

 

Een traditie in Italië. Spinazie, snijsla, raapstelen, tuinkers zijn de eerste verse groene groenten van de koude grond. Ze passen bij het nieuwe leven, het verhaal van Pasen.

 

Ingrediënten

Voor het deeg:
500 g meel
160 g boter (kamertemperatuur)
¼ l water
1 eetlepel wijnazijn
1 theelepel zout

Voor de vulling:
500 g spinazie
250 g kwark
2,5 dl zure room
50 g boter
6 eieren
30 g geraspte Parmezaanse kaas
1 ui
2 eetlepels olie
zout
witte peper
nootmuskaat

 

Bereiden

 

Meel, zachte boter, water, azijn en zout kneden bijvoorbeeld met kneedhaak.
In twee stukken delen, de ene iets groter dan de andere, en 30 minuten in koelkast laten koelen.
Ui in hete olie smoren. Spinazie toevoegen en 5 minuten in eigen vocht koken.
Met zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen en laten afkoelen.
Kwark en zure room vermengen en wat zout toevoegen.
De boter verwarmen en laten afkoelen.

 

 

 

De twee delen deeg op een met meel bestrooide werkplek uitrollen tot
twee ronde stukken van 32 cm en 26 cm doorsnee.
De grootste vorm in een springvorm van 26 cm leggen en tegen rand aandrukken.
Met een vork gaatjes inprikken en met boter bestrijken.
Daarop eerst de spinazie en dan de kwarkmassa.
Op zes plaatsen met een lepel de taart uithollen, hierin wat boter steken en een los geklopt ei.
Het geheel met Parmezaanse kaas bestrooien.
Daarop tweede deeghelft leggen. Het geheel met wat boter bestrijken.
In voorverwarmde oven 220 graden op middelste richel ca. 50 minuten bakken.

 

Naar een recept van Han Wilmink

 

 

Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten met de tags , . Bookmark de permalink.