Petrus’ toetje

Caesarea was een havenstad in de provincie Judea waar ook Romeinse bestuurders woonden. De centurio Cornelius, een godvrezend man, ontbood Petrus in zijn huis nadat hij door een engel was bezocht. Handelingen 10 vanaf vers 10 uit de herziene Statenvertaling, vertelt over het bezoek van Petrus:

 

‘……..en hij kreeg honger en wilde iets nuttigen. En terwijl zij het eten bereidden, raakte hij in geestvervoering. En hij zag de hemel geopend en een voorwerp naar zich toe komen, dat leek op een groot linnen laken, dat aan de vier hoeken vastgebonden was en neergelaten werd op de aarde……….’

Volgens het boek Handelingen ontstond de eerste niet-Joodse gemeente van christenen in Caesarea bij de centurio Cornelius – Handelingen 10 vers 35 en vers 45:

‘…….in ieder volk is degene die Hem vreest en gerechtigheid doet, Hem welgevallig.’

……..zovelen als er met Petrus waren meegekomen, waren buiten zichzelf dat de gave van de Heilige Geest ook op de heidenen uitgestort werd………..’

Ook Filippus en zijn vier profeterende dochters woonden in Caesarea
-Handelingen 21:8-9. Zij ontvingen Paulus bij hen thuis.

 

Symboliek

De kleur wit is symbool voor het linnen laken, het rood van de vruchten verwijst naar het vuur van de Heilige Geest.
Het getal 4 is symbool voor de 4 uithoeken van de aarde.

Denkend aan de heerlijke melk van de vele dieren in het visioen, zoals koeien, geiten schapen, en de Italiaanse afkomst van de centurio, kom je al gauw op het idee voor een toetje met mascarpone, een melkproduct dat veel gegeten wordt in Italië.

De vruchten van aardbeien, bessen en frambozen verwijzen naar de vruchten van Petrus’ inzet wiens feest wij vandaag vieren. Bij een feest wordt er hartelijk gedeeld, zo ook met dit toetje want het evangelie is voor iedereen.

 

Ingrediënten

500 gram mascarpone
20 ml yoghurt
160 gram basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 pakken lange-vinger-koekjes
4 kopjes appel-kersensap
150 gram frambozen
150 gram rode bessen gerist
150 gram aardbeien.

 

 

Bereiden

Mix de mascarpone, yoghurt, basterdsuiker en vanillesuiker ongeveer 10 minuten door elkaar. Daarna roer je de rode bessen erdoor.

Zet een diepe vorm of schaal klaar, bij voorkeur vierkant –  refererend aan de vorm van de doek met de vier punten.

Doe de appel-kersensap in een diep bord en sop de lange-vinger-koekjes in de appel-kersensap; goed weken maar niet te lang, anders vallen ze uit elkaar.
Leg een laag lange-vingers op de bodem van de schaal.
Schep dan een laag mascarpone-massa, daarna een laag lange-vinger-koekjes.
Daarna frambozen en aardbeien, in vieren gesneden.
Daarna weer een laag mascarpone-massa, een laag lange-vinger-koekjes en vruchten.
Tot alles op is………maar wel met de mascarpone-massa als bovenste laag.
Als laatste versier je de bovenste laag met hele aardbeien en frambozen.
Bedek de schaal met plasticfolie en laat minstens een uur of twee in de koelkast opstijven.

 

 

Recept en foto
Br. Rangel ofm

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Nagerechten, Zomertijd met de tags , , , . Bookmark de permalink.