Pastinaakpannenkoeken

Het is traditie om op Maria Lichtmis, zoals op meer feestdagen, pannenkoeken te eten. Pannenkoeken zijn altijd lekker, maar ook wel gewoon. Daarom hier een recept met een ingrediënt dat ze weer bijzonder maakt: pastinaak. Met deze groente gebruik je minder meel in het beslag. Pannenkoeken light.

 

Ingrediënten
ongeveer 12 pannenkoeken

250 gram pastinaak
150 gram tarwebloem
100 gram boekweitmeel
750 ml volle melk
2 eierenzout
Scheutje olie

Bereiden

Schil de pastinaken, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met water en zout in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze even koelen en pureer de pastinaak.

Schep in een beslagkom 200 gram pastinaakpuree. Doe bloem, boekweitmeel en wat zout in de kom. Voeg nu in kleine beetjes de melk bij terwijl je met de mixer de ingrediënten mengt. Wanneer je een goed vloeiend mengsel hebt zit er genoeg melk in. Breek de eieren in de kom en voeg wat olie bij. Nog even doormixen.

Laat een koekenpan goed heet worden. Laat een klontje boter smelten en schenk 2 ½ sauslepel van het beslag in de pan. Hou die schuin en laat de hele bodem vollopen.

Bak beide kanten van de pannenkoek goudbruin. Leg de gare pannenkoek op een groot bord dat je op een pan met kokend water zet. Dek af met een deksel. Bak pannenkoeken tot het beslag op is.

 

 

 

Bron
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

 

Dit bericht is geplaatst in Epifanie, Lunchhapjes, Pannenkoeken, Wintertijd met de tags , , . Bookmark de permalink.