Pasta-taart

Met eieren, melk en honing.

Pasen, eieren en graan
Op vele manieren komen eieren en graan terug in gebruiken rond Pasen.

Bijvoorbeeld in paasbroden, vaak met extra eieren, als een stille verwijzing naar het beeld van de graankorrel die moet sterven in de aarde om uit te groeien tot vele korrels, basis voor brood om te delen – zie Johannes 12 vers 24.

Soms worden eieren geverfd met kleuren zoals groen als verwijzing naar het nieuwe leven en rood naar het bloed en het lijden van Jezus.

Eieren worden op Paasmorgen buiten verstopt. Katholieke families vertellen kinderen dat de klokken na het stille doodzwijgen op Witte Donderdag in Rome de eieren hebben gehaald en vleugels kregen om die terug te brengen. Protestanten vertellen hun kinderen dat het de paashaas was. In de Germaanse mythologie wordt Eastra, de godin voor vruchtbaarheid,  vaak afgebeeld als haas. Easter, de Engelse naam voor Pasen, is daarvan afgeleid.

Eieren en graankorrels verwijzen naar verborgen nieuw leven. Voedsel voor mensen die op staan en zich richten op een land van melk en honing voor iedereen?

 

 

 

Pasta-taart met eieren, melk en honing

Graan en eieren, melk en honing zijn de basis voor dit recept. Groene kruiden vormen een nestje als een cirkel van leven dat geen einde en begin heeft.

 

 

 

 

 

Ingrediënten
v
oor 8-10 porties

450 g eier-mie  (ook mie-nestjes zijn bruikbaar)
5 g boter
120 ml honing
2 theelepels zout
2 zakjes vanillesuiker
120 ml room of melk
5 -6 eieren
bosje peterselie, selderij of andere groene kruiden
ovenschaal of springvorm met bakpapier

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de mie, laat goed uitlekken en schep terug in de warme pan. Voeg boter, honing, zout en de zakjes vanillesuiker toe. Roer goed door. Vervolgens roer je de melk of room er door en als laatste de losgeklopte eieren. Opnieuw goed roeren. Giet het mengsel in een (zo mogelijk ronde)  grote ovenschaal van ca. 30cm  doorsnee. Een alternatief is om twee springvormen te gebruiken van ca. 22 cm doorsnee, bekleed met bakpapier.

Bak ca. 50-60 minuten tot de bovenlaag lichtbruin en stevig  is. Versier met een groen nestje van fijn geknipte kruiden.

 

Bron:  naar een recept van Rena Rossner in:
Proef en geniet, overheerlijke recepten bij de Bijbel’, Ark Media, 2014.
Tekst en foto’s:  Tini Brugge

 

Dit bericht is geplaatst in Lente, Paastijd, Pasen, Taart met de tags , , . Bookmark de permalink.