Een romige kwarkpudding
– kwark met eieren, amandelen, dadels en vijgen-
‘Het feest van opstaan uit verdriet,
je omkeren naar het licht,
opnieuw het leven vieren
met heel de schepping.
Het is het vasten doorbreken,
van graankorrels paasbrood bakken,
met groene takken en bloesem de tafel versieren.
Het is een omkeer van dood naar leven,
van kruis naar levensboom.’
Paasgerechten met zuivel en eieren
In het voorjaar leggen kippen meer eieren. Het gras groeit,
koeien gaan naar buiten en geven heerlijke melk.
Daarom zijn er zoveel paasgerechten met zuivelproducten en eieren.
Met name in de orthodoxe kerken van het Oosten omdat vasten daar
niet alleen betekent zes weken afzien van vlees, maar ook van
dierlijke producten zoals melk en eieren.
In de Russisch orthodoxe traditie hoort bij Pasen het
bereiden van een pashka.
Op Goede Vrijdag begint men door de ingrediënten
na verhitting in een speciale pashkavorm (met een gat)
als en soort hangop te gieten.
Op paasmorgen wordt de vorm omgekeerd.
Meestal is de vorm een soort toren of piramide.
De romige kwarkpudding wordt feestelijk versierd met de letters XB:
Cyrillische letters die verwijzen naar Christus is opgestaan!
Daarbij hoort traditioneel een paasbrood, een kulish.
Het kwarkmengsel is ook goed op wafels te smeren.
Bijbels:
Er zijn veel variaties op dit recept en de vulling met meestal gekonfijte
vruchten en amandelen. Hier is gekozen voor gedroogde ‘bijbelse’ vruchten:
dadels en vijgen om de kwark mee te vullen.
Dadels
Dadels komen van de rechtop groeiende dadelpalm.
De boom is een verwijzing naar een rechtvaardige, recht door zee en vruchtdragend.
Vijgen zijn in de bijbel een beeld van vruchtbaarheid door de vele zaden.
Amandelen
Voor de versiering zijn amandelen gebruikt. In de bijbel verwijst de amandel naar uitverkiezing – Numeri 17 vers 23 en Jeremia 1 vers 11.
De Hebreeuwse naam voor amandel verwijst naar wakker worden en uitzien.
Pashka:
romige kwarkpudding met eieren, vijgen en dadels
Ingrediënten:
1000 g kwark (Franse kwark bijvoorbeeld, naar keuze mager of vol)
200 g boter
150 ml zure room
6 eieren
1 pakje vanillesuiker
60 g gedroogde dadels en/ of vijgen
voor versiering:
zakje amandelen of rozijnen
Bereiding:
Klop de eieren los of gebruik alleen de dooiers.
Hak de dadels en/of vijgen in kleine stukjes en wentel ze in wat bloem.
Verwarm de boter en voeg de overige ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar
en verhit totdat de damp ervan afkomt. Blijf ca. 3 goed roeren,
maar zorg dat het niet gaat koken!
Leg in een vergiet of een bloempot met gat, een theedoek.
Stort het mengsel daarin. Leg er een schoteltje op en verzwaar dit.
Zet minimaal 24 uur koel. Keer het dan voorzichtig om.
Versier het op eigen wijze met amandelen of rozijnen.
Bron:
Tini Brugge