Pannenkoeken gevuld met bonen en kruidensaus

Noodrantsoenmaaltijd voor 20 personen

Om de vastentijd in te luiden konden mensen in het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg meegenieten van deze eenzijdige, voedzame, met eiwitten en koolhydraten gevulde maaltijd. In plaats van spaghetti werd bloem gebruikt en de gebruikte kruiden werden geruild tegen een pond suiker.

Ingrediënten bonenvulling

1,5 kilo gedroogde bonen (dit kunnen bruine, witte of andere bonen zijn)
1 theelepel zout
1 volle eetlepel bonenkruid

Bereiden vulling
Laat de gedroogde bonen een avond van tevoren in ruim water wellen. ‘s- Ochtends het welwater afgieten en de bonen onder vers water zetten.

Kook de bonen ruim een kwartier met wat zout en bonenkruid. Daarna de pan wegzetten in een dekenkist of in bed afgedekt met extra ingepakt in kussen en dekens. Dit is een goedkope manier om de bonen gaar te krijgen en zeker in noodsituaties is het vaak om moeilijk om aan voldoende brandstof te komen.

Een half uur voor het opdienen proeven of de bonen goed gaar zijn geworden. Ongare bonen zijn moeilijk te verteren. Dus als ze nog niet gaar zijn nog even opkoken tot ze dat wel zijn en eventueel weer goed ingepakt wegzetten tot het tijd is om het op te dienen.

Ingrediënten Kruidensaus

2 kopjes olie
2 kopjes bloem
2 liter water
1 afgestreken eetlepel zout
1 volle eetlepel rozemarijn
1 volle eetlepel basilicum
3 uitgeperste teentjes knoflook

Bereiden Kruidensaus
Verwarm de olie in een pan en voeg na een tijdje de bloem toe. Goed roeren met een garde. Het mengsel begint te pruttelen en als het na een tijdje ruikt naar poffertjes is het tijd om het water toe te voegen.  Al roerend de saus op laten koken en het zout en de kruiden toevoegen. De saus even door laten koken en blijven roeren. Klaar om te serveren.

Ingrediënten Pannenkoeken

2 kilo bloem (2 afgestreken kopjes bloem apart houden voor de saus)
afgestreken eetlepel zout
4 liter water
2 kopjes olie

Bereiden Pannenkoeken
Zeef de bloem in een grote schaal (min de twee afgestreken kopjes voor de saus) en voeg het zout toe. Al roerend met een garde het koude water erbij doen tot het een mooi glad mengsel is. Daarna nog de twee kopjes olie er door mengen. Het beslag even een uurtje laten rusten.

Verwarm de koekenpan(nen) met een beetje olie en giet het volle lepel beslag in de pan. Bak aan beide zijden lichtbruin.

Het bakken van zoveel pannenkoeken kost tijd. Met twee koekenpannen ben je vaak al twee uur aan het bakken. Houdt daar rekening mee. Door een pan met water te vullen en dit water heel zacht te laten koken met een bord er op kunnen de gebakken pannenkoeken warm gehouden worden. Ook een oven kan handig zijn om de stapels pannenkoeken warm te houden.

Serveertips
De noodrantsoenmaaltijd is een stevige kost. Het drinken van thee gezet van tijm ondersteunt de spijsvertering. Drie volle theelepels tijm overgieten met drie liter kokend water. Even laten trekken en serveren bij de maaltijd.

Zorg dat er ook kannen met water, schaaltjes met zout en schaaltjes met suiker (niet meer dan een half kilo) op de tafels staan. Zo kan een ieder de noodrantsoenmaaltijd op smaak brengen. Voor wie wil is er pannenkoek met suiker toe.

Over
Als er pannenkoeken over zijn dan kunnen deze de volgende dag als ontbijt gegeten worden. Van de bonen en/of saus kan de volgende dag soep gemaakt worden. Een beetje water erbij en wat zout. Klaar!

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Pannenkoeken, Vasten of Veertigdagentijd met de tags , , . Bookmark de permalink.