Voor op de boterham
Ingrediënten
kwark of dikke yoghurt,
crème fraîche of ricotta
zout en peper
fijn gesneden bieslook
bosje radijs
Bereiden
Roer door de kwark de fijngesneden bieslook,
wat zout en peper en desgewenst nog wat andere gedroogde kruiden.
Smeer dit op de boterham – boter is overbodig – en leg hierop plakjes radijs.
Strooi er nog wat stukjes bieslook over heen.
Ricotta
Je kunt ook je eigen dikke, zacht-zure
zuivel – ricotta – maken door:
2 liter melk, eventueel met 1,5 dl
crème fraîche voor de room, te verwarmen tot het kookpunt.
Voeg daarna 5-6 eetlepels natuurazijn
toe en wat zout.
De melk gaat stremmen.
Giet deze melk door een natgemaakte,
schone doek die je in een vergiet legt.
Laat hem verder uitlekken.
Na een uur heb je al een ricotta.
Hoe langer laten uitlekken des te dikker…
Zelf ricotta/ verse kaas maken is makkelijk en erg lekker. Meestal koop ik hiervoor volle biologische melk die afgeprijsd is omdat het op de dag staat.
De wei die je overhoudt bewaar ik in de koelkast en gebruik ik als basis voor bijv. pastasaus. Zo gaat er niets verloren.