Olijvencake met rozemarijn

Olijven
De olijfboom is een van de acht genoemde zegeningen in het land van de bijbel.
Het wordt als beeld gebruikt door de profeten Jeremia, Hosea en in de brief aan de Romeinen. In psalm 52 is de boom beeld van een rechtvaardig mens. De olijftak is een symbool van de vrede geworden. Het was een duif die na de zondvloed een olijftak aan Noach bracht als bewijs dat leven op aarde opnieuw mogelijk is.

 

Rozemarijn
In landen rond de Middellandse Zee is de altijd groene, heerlijk geurende rozemarijn een beeld van liefde en vriendschap. Daarom een cake met hop op vrede, gedragen door vriendschap en liefde, over eigen grenzen heen.
Om de smaak van geloof, hoop en liefde te kunnen delen worden op bijvoorbeeld de startzondag mensen ‘van buiten’ uitgenodigd. Schenk fair-trade koffie of bijbelse kruidenthee en serveer er een mooie plak olijvencake bij als welkom.

 

Ingrediënten

150 gr bloem
1 zakje bakpoeder
2 eetlepels olijven zonder pit
– in ringen of stukjes gesneden
2 takjes rozemarijn
– de naaldjes fijngeknipt of vermalen
4 eieren
150 ml olijfolie
100 ml melk
2 eetlepels yoghurt
snuf zout of tabasco

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Meng bloem, bakpoeder, stukjes olijven en rozemarijn met de hand door elkaar.
Klop de eieren met een garde tot een schuimige massa en vermeng met de olie, melk en yoghurt en een snuf zout en/of tabasco. Spatel het bloemmengsel door de eieeren en schep het gladde beslag in de cakevorm. Bak in het midden van de oven ca. 35-40 minuten.

 

Recept:
Beatrijs Corveleyn osc.
Clara’s Bron – recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken
Berne Media 2017

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Herfst, startzondag, Vredesweek met de tags , . Bookmark de permalink.