Nonnevotten

De dinsdag voor het begin van vasten wordt wel vette dinsdag of vasten-avond genoemd. Men eet dan vette gerechten die per regio verschillen. In Limburg eet men zogenaamde nonnevotten. Een vot is een doekje. De deegrepen worden in een losse knoop gelegd en lijken daardoor op een halsdoekje.

Ingrediënten

Voor ca. 40 stuks

1000 g bloem
400 g gesmolten boter
lauwwarme melk
100 g witte basterdsuiker
8 kleine eieren
40 g gist
frituurvet

voor de afwerking

kristalsuiker
kaneel

Bereiding

Verwarm de melk tot lauw en maak daarmee de gist aan. Roer de boter zacht.
Doe de bloem in een kom, maak een kuil en doe daarin de aangemaakte gist, boter, eieren en suiker toe. Kneed hiervan een deeg tot het niet meer plakt, maar niet te stijf is.
Voeg eventueel nog wat melk toe en dek af met een vochtige doek. Laat op een warme plek rijzen tot het volume twee keer zo groot is. Verdeel het deeg in 40 gelijke delen.
Rol elk deel uit tot een strengetje van ca. 30 cm en maak met de uiteinden van de streng een knoop. Laat deze afgedekt opnieuw rijzen. Verwarm het vet tot het licht dampt (ca. 180°C), schuif de strengetjes voorzichtig in het hete vet en bak aan beide zijden in 5 tot 10 minuten de nonnevotten goudbruin. Leg ze op absorberend papier en rol daarna door kristalsuiker, vermengd met een beetje kaneel.

 

 

Recept:
Tini Brugge en Gert Vos
Hemelse spijzen

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Brood, Carnaval met de tags , . Bookmark de permalink.