Mosterd

In het evangelie verzucht Jezus dat als het geloof bij mensen toch zo groot zou zijn als een mosterdzaadje er ongelofelijke dingen zouden gebeuren.

Mosterd is een heel vertrouwde smaakmaker die in onze traditionele keuken volop in gebruik is. Het mosterdzaad dat voor de bereiding wordt gebruikt bestaat in twee varianten: bruin, dat scherpe mosterd oplevert en geel voor mildere smaken. Mengen kan natuurlijk ook. De basis-mosterd die we met dit recept maken kan met andere ingrediënten nog worden aangevuld: kruiden, knoflook, cayennepeper, honing en misschien wel alles waarmee je durft experimenteren.

 

Ingrediënten

100 gram mosterdzaad
200 ml witte wijnazijn
1 theelepel kurkuma
25-50 gram suiker
wat zout en peper.

 

Bereiden

Doe het mosterdzaad met de azijn  en een beetje zout in een schone pot en laat dit tenminste twaalf uur staan. Het mosterdzaad zal de azijn grotendeels opnemen en daardoor zacht worden. Giet de overtollige azijn af en vang die op in een bakje. Doe het mosterdzaad met kurkuma (voor gele kleur) en peper en zout in een mengkom. Pureer de zaadjes met de keukenmachine of staafmixer. Kort als je grove mosterd wilt hebben en lang voor gladde mosterd. Doe de mosterd in schone potjes. De mosterd heeft dan nog een weekje nodig om op smaak te komen.

 

Bron
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten met de tags , . Bookmark de permalink.