Linzensalade in snijbiet

De linzen worden verpakt in een pakketje van geblancheerde snijbiet of warmoes. Wanneer u niet aan snijbiet kunt komen kunt u de linzen ook zonder de snijbiet als salade in een schaal serveren. Fraaie groene en aarde bruine tinten met een heerlijke smaak.
Linzen zijn er in vele soorten. Bij de Midden-Oosten specialist, Turk, Marokkaan en niet te vergeten in natuurvoedingswinkels vindt u de juiste soort. Voor de linzensalade moeten de linzen na het koken heel blijven. Koop in ieder geval geen rode linzen of gespleten linzen, die kookt u tot moes.
Voor deze salade moet u berglinzen gebruiken, estonlinzen of bv. linzen uit Puy. De eerste twee soorten zijn aardebruin, de Puy linzen groenig van kleur. De Puy linzen blijven goed heel na het koken. Je kunt de linzen in een flinke droge koekenpan al roerend ook voorzichtig een paar minuten roosteren. Dan blijven ze “strakker in het pak” na het koken en verworden ze niet tot moes.
Voeg geen zout toe tijdens het kookproces daardoor koken ze makkelijker stuk.

Ingrediënten

1 el komijnzaadjes
200 gram berglinzen of bv. Puylinzen. Zie hierboven.
1 wortel in stukken van 2 centimeter
1 stengel bleekselderij in stukken van 2 centimeter
2 hele teentjes knoflook
1 kaneelstokje
1 laurierblad
800 ml water
½ bos platte peterselie
½ kopje korianderblad
4 uitjes
sap van een halve citroen
30 ml fraaie extra vergine olijfolie
30 ml hazelnootolie (In plaats van hazelnoot olie kunt u ook nog wat olijfolie nemen)
zeezout en vers gemalen zwarte peper

En verder:
Flinke bos snijbiet. In goed gesorteerde groentezaken of natuurvoedingswinkels vindt u ze in prachtig gekleurde varianten. Stelen in donker rode, gele, oranje of roze kleuren! Het is een zeer dankbaar en eenvoudig te telen gewas in iedere tuin waar u de hele zomer plezier van kunt hebben. Afsnijden voor gebruik en zie: het groeit vanzelf weer aan!

Om de pakketjes samen te binden: Cocktailprikkers of anders mooie lange niet te dunne bieslook of geblancheerde in lange dunne repen gesneden preistengels.

Bereiding

Stap 1.
Rooster de komijnzaadjes heel lichtjes in de koekenpan en doe ze daarna in een thee-ei. Rooster de linzen in een de koekenpan op halfhoog vuur gedurende ongeveer 1 minuut onder voortdurend bewegen.

Stap 2.
Zet de linzen op het vuur in een niet te grote pan met 800 ml koud water. Voeg voor extra smaak dan het thee-ei met de komijn, de wortel, de bleekselderij, de knoflook en de kaneel en laurier toe. Maar beslist géén zout! Breng het water aan de kook. Zet de hittebron laag en laat ze ongeveer 25 minuten zachtjes koken.
Test een paar keer of de linzen net gaar zijn. Is dat het geval, draai dan de hittebron uit en laat de linzen meteen goed uitlekken in een zeef en wat afkoelen. Verwijder het thee-ei, de groenten, knoflook en het kaneelstokje en het laurierblaadje.

Stap 3.
Pers de citroen uit en vang het sap op. Was de groene kruiden en de uitjes en droog ze. Pluk de blaadjes van de steeltjes en scheur of snijd ze middelfijn. Snij de uitjes in mooie fijne ringetjes.
Lekker maar niet Bijbels: 2 tomaten (van zaad ontdaan) en in kleine stukjes gesneden toevoegen.

Stap 4.
Roer het citroensap, de olijfolie en de hazelnootolie door elkaar.
Doe de linzen – ze mogen best nog wat warm zijn!- in een flinke kom en voeg het sap met de olie toe. Voeg dan de overige ingrediënten toe: de fijngesneden kruiden, de ui. Schep alles goed door en voeg naar eigen smaak nog zeezout en vers gemalen zwarte peper toe.
Proef nogmaals en voeg naar smaak nog zoveel van het achtergehouden citroensap toe als u blieft. Schep nogmaals goed om en zet de kom met salade weg op een koele plaats, bv. de koelkast. De smaken zullen zich vermengen en intenser worden.
Serveer de salade met een paar olijven en een takje munt.
Wanneer u snijbiet heeft weten te bemachtigen gaat u verder met stap 5 en 6.

888

888

Stap 5.
Breng in een flinke pan een paar liter water aan de kook.
Was de snijbiet voorzichtig in koud water. Houd de stengels met bladeren heel!
Leg een aantal bladeren in het kokende water en zodra de snijbiet wat zachter wordt en u de stengels kunt buigen zonder te barsten, vist u de bladeren er met een schuimspaan uit en laat ze snel afkoelen in een bak met koud water. Leg de afgekoelde snijbiet vervolgens in een vergiet om ze uit te laten lekken. Herhaal deze handeling totdat u alle snijbiet gehad hebt.

 

Stap 6.
Vervolgens legt u een snijbietblad met de fraaie bovenkant van het blad naar beneden, met de steelaanzet naar u toe op een schoon werkblad. Haal de salade weer tevoorschijn en schep nogmaals goed door. Leg een schep salade op het snijbietblad, zodat u het blad kunt dichtvouwen en oprollen.
Met een cocktailpikker kunt u het geheel desnoods fixeren. Gebruik anders als “touw” bieslook of reepjes geblancheerde prei.
Leg de pakketjes op een platte serveerschaal. Bent u nooit goed geweest in knutselen serveer de linzen dan als salade zonder de snijbiet.

Bron: Ds. Han Wilmink, Bijbels Culinair

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Herfst, Salades, Wereldvoedseldag met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.