De smaak van nieuw leven
De lente brengt nieuw leven. Na alle winterse maaltijden vol kool en wortels kun je in het voorjaar snakken naar verse bladgroenten zoals spinazie, sla en raapsteeltjes.
Groene symboliek
Jeremia vergelijkt een gezegend mens met een boom waarvan de bladeren groen blijven. In de bijbel is een groene olijfboom een beeld van de Gezalfde. Groen is in de kerk de liturgische kleur van de hoop en het leven.
In de middeleeuwen werd het groen ook beschouwd als de kleur van de Heilige Geest. Groen verwijst dus naar het leven en de levenskracht.
Het palmtakje is bijvoorbeeld een stille getuigenis van die levenskracht. De woorden ‘groen’ en ‘groeien’ hebben ook taalkundig dezelfde wortel.
Op palmzondag kondigt een altijd groene tak de overwinning van Gods levenskracht aan. In de paastijd klinkt dat nieuwe leven volop door in de verhalen over de eerste christelijke gemeenschappen. Tegelijkertijd openbaart zich deze levenskracht in de natuur, waar uit de diepte van de donkere aarde het groen weer verschijnt.
Ingrediënten
1,5 kilo vers lentegroen
– spinazie, raapstelen, snijsla of een mengsel daarvan
1 kilo aardappelen
50 gr boter
300 ml melk
2 gedroogde worsten in stukjes gesneden
– kan ook vervangen worden door kaas
4 gekookte eieren in partjes en plakjes
snuf zout
Zoals grazige weiden voor schapen een goed leven betekenen, zo laat het lentegroen de smaak van nieuw leven proeven.
Bereiden
Kook de aardappelen, giet ze af en maak er puree van met een snuf zout, de boter en de melk.
Blancheer het verse lentegroen kort in kokend water.
Snijd het in grove stukken en stamp de groenten door de puree.
Roer de gekookte stukjes worst en de partjes ei er doorheen. Garneer de stamppot met de plakjes ei.
Bron
Tini Brugge en Gert Vos
in Hemelse Spijzen