Lavendelkoekjes

Troostvolle koekjes

Bomen verliezen blad. De laatste vruchten en zaden worden geoogst. Avonden worden langer en kouder. November is een maand om stil te staan bij verlies en vergankelijkheid en dat wat eeuwig blijft.

Traditioneel is in kerken gedurende deze periode aandacht voor de gedachtenis aan overledenen, dichtbij en veraf, recent of en in het verre verleden: Allerheiligen  en Allerzielen, Gedachteniszondag. De laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt in protestantse kerken ook Eeuwigheidszondag genoemd.

We vinden soms troost in kleine dingen.De smaak van een appeltaart zoals een geliefde die bakt. De geur van lavendel in de tuin of de vakantie in Frankrijk.

Ik denk aan de blauwe bloemen die heerlijk ruiken en zo, als wierook, hemel en aarde verbinden.

In het kleine zaad komt de hemel tot bloei.

 

Ingrediënten
voor ca. 30 lavendelkoekjes

250 gr bloem
100 gr suiker
150 gr boter
1 vanillestokje – of zakje vanille suiker
2 eetlepels gedroogde lavendelbloemen

 

Bereiden

Meng de bloem en de suiker, snijd de harde boter in blokjes en voeg toe.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit en vermeng met de
gedroogde lavendel. Kneed lang genoeg tot de boter zacht is en het deeg stevig.

Rol het deeg in plastic en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en vorm balletjes van ongeveer gelijke grootte -i.v.m. baktijd- van het deeg en leg die op de bakplaat. Druk ze een beetje plat.

Bak de lavendelkoekjes 12-18 minuten – afhankelijk van de grootte-  goudgeel.
Laat ze niet bruin worden.

 

 

Recept: van Vanessa van Koppen,
De rijke wereld van kloosterkruiden,
Tini Brugge en Vanessa van Koppen, KOK, 2016
Tekst en foto’s: Tini Brugge

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Gedachtenis, Herfst met de tags . Bookmark de permalink.