Kwarktaart met maanzaadspiraal

In de herfst past het om stil te staan bij het leven en de voleinding daarvan. De dagen worden korter en mensen trekken meer naar binnen, ook in zichzelf. Het afsluiten van de oogsttijd nodigt uit om ook stil te staan bij al het goede wat je geschonken wordt door mensen: je naasten, familie, vrienden, buren en collega’s, de aarde en dieren.

 

Gedachtenismaaltijd en symboliek

Bij een begrafenis is er altijd wel een kopje koffie of thee, vaak met een plakje cake en soms met een broodje of een andere versnapering die aan de overledene herinnert.

In de kerk kennen we de maaltijd van brood en wijn als gedachtenis aan Jezus.

Zwart – wit
Gekozen is voor een kwark-cake in de kleuren wit en zwart. Zwart als verwijzing naar de duisternis, het verlies, de nacht in je leven als een geliefde sterft. Wit als verwijzing naar het licht, dat elke dag de nacht doorbreekt.

Spiraal
Een spiraal is een algemeen religieus symbool die cirkelt rond het geheim van leven en dood. Het is een verwijzing naar het leven: groei vanuit een kleine cel van binnen uit naar buiten. Maar ook de inkeer, de terugkeer tot de kern van jezelf, in geestelijke en fysieke betekenis; het lichaam van sterrenstof dat terugkeert naar de aarde.

Maanzaad
De spiraalvorm is gemaakt door het strooien van maanzaad, het zaad van de slaapbol, Papaver Somniferum. Het is de bloem van de (eeuwige) slaap.

 

Ingrediënten
voor een springvorm van 20 cm doorsnee

250 g biscuit of andere brosse koek
100 g boter
450 g kwark
2o0 g suiker
3 eieren
80 g maanzaad
1 eetlepel citroensap

Bereiden

Verkruimel de koekjes. Smelt de boter en roer die door de koekkruimels. Bekleed daarmee de bodem van de springvorm en laat het koekkruim ca. 1 uur opstijven in de koelkast.

Meng kwark, suiker en eieren in de keukenmachine en giet dit mengsel op de bodem. Bak de kwarktaart  55 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven. Strooi daarna met de hand of met (een zakje met een uitgeknipte punt)  in een spiraalvorm op de bovenkant. Bak vervolgens nog eens 10 minuten. Draai de oven uit en laat de kwarktaart minstens 4 uur in de oven afkoelen.

 

 

Recept:
Gert Vos, Tini Brugge:
Hemelse spijzen,
een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Gedachtenis, Heiligen, Taart met de tags , . Bookmark de permalink.