Kwark-blintzes met rode jam

Pinkster-pannenkoeken

De  voltooiing van de zeven feestelijke weken – vijftig dagen-  na Pasen wordt gevierd met  het uitstorten van de Geest over de leerlingen. Het is een eerste begin van een kerk.

De leerlingen waren samen om het zogenaamde Joodse Wekenfeest, Sjavoeot, te vieren. Dit wordt ook het feest van de Tora genoemd, omdat men gedenkt dat Mozes op de berg Sinaï, waar de HEER was neergedaald  in vuur – Exodus 19 vers 18 –  de wetboeken (Tora) met de geboden ontving.

Zuivel
In de joodse traditie worden bij het Wekenfeest zuivelproducten gegeten, met name blintzes. Dit is en soort eier-pannenkoek gevuld met verse kaas of kwark. Het is voorjaar, er is voldoende melk beschikbaar. Melk herinnert aan het beloofde land, een land met melk en honing. Volgens een ander verhaal bleven Mozes en zijn getrouwen zo lang weg dat de melk ondertussen was gestremd en tot kaas geworden.

Rood
Rode jam voegen we toe als herinnering aan de warme kleur van het vuur en een Geest van Liefde. Het is in de christelijke traditie de liturgische kleur van het Pinksterfeest.

 

Ingrediënten 

300 g bloem
2 eetlepels basterdsuiker
6 eierdooiers
100 g gesmolten boter
3 dl melk
3 dl koud water
boter  of olie om te bakken 

vulling
2 kg kwark
6 eiwitten
3 zakjes vanillesuiker
rode jam

 

Bereiden

Zeef de bloem, maak een kuiltje en spatel de eierdooiers en boter door de bloem . Voeg geleidelijk de melk toe en het water en klop tot een smeuïg deeg, of gebruik de keukenmachine. Laat het deeg afgedekt een nacht rusten in de koelkast.

Sla de eiwitten stijf met de vanillesuiker. Spatel de kwark door het stijf geslagen eiwit.

Bak de pannenkoeken, leg royaal de vulling erin en rol de pannen op ‘als een boekrol’. Serveer met rode jam .

 

 

 

Bron:
Naar een recept uit: De joodse keuken, Clarissa Hyman, Trion,2003
Inspiratie recept en foto’s: Tini Brugge

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Lunchhapjes, Nagerechten, Pannenkoeken, Pinksteren met de tags , , . Bookmark de permalink.