Koolsoep met balletjes

Er zijn niet echt veel middeleeuwse traditionele vastenrecepten bekend. De kookboeken die uit die tijd bewaard zijn gebleven, gaven vooral recepten voor de feestdagen, niet voor de dagelijkse kost. Koolsoep zal ongetwijfeld op het menu hebben gestaan. Maar of hij zo smakelijk was als deze versie? Waarschijnlijk niet. Deze sobere maaltijdsoep heeft namelijk veel meer smaak dan hij op het eerste gezicht doet vermoeden. De deegballetjes komen weer veel voor in de midden-Europese keuken. Ze zijn een welkome toevoeging van iets substantieels in de soep met respect voor de traditionele vastenregels.

Ingrediënten
Voor 8 personen:
1 kool of 2 kleine kooltjes
1 winterpeen
3 stengels bladselderijDSC_0349
2 uien
2 teentjes knoflook
2 vegetarische bouillonblokjes
2 el. olie
2 el. gembernat
1/4 tl. komijn
1/4 tl. gemberpoeder
wat zout en peper
+/- 4 liter water

Voor de balletjes:
400 gr. bloem
snufje zout
½ zakje bakpoeder

Snipper de uitjes en fruit ze in de olie in de soeppan enkele minuten. Ondertussen schil en snijd je de winterpeen in kleine blokjes. Voeg die toe aan de uitjes. Dan de bladselderij in de lengte in vieren snijden en in dunne blokjes. Voeg ook toe aan de soeppan. Zet nu een waterkoker op, die je vol doet met water.

Was de kool, snijd met een koksmes het kontje eraf en snijd in vieren. Dan kun je gemakkelijk de harde kern verwijderen en snijd je de rest van de kool in dunne reepjes. Of: als je een mandoline hebt, kun je de kool daarmee raspen. Voeg de koolreepjes toe en bak even op. Pers de knoflook uit en bak ook nog even mee. Doe er nu heet water bij, het bouillonblokje, de specerijen en de gembernat en laat ongeveer 15 minuten pruttelen. Laat weer een nieuwe lading water koken en voeg die dan ook toe, tot je ongeveer 4 liter water in de pan hebt gedaan.

Ondertussen maak je de balletjes: meng de bloem, zout en bakpoeder met wat bouillon van de soep (veel lekkerder dan met water) en kneed er kleine balletjes van (hoe groter de balletjes, des te langer ze zullen moeten koken). 

Na 15 minuten koken pureer je de soep met de staafmixer. Doe de balletjes in de soep en laat nog ongeveer 20 minuten meekoken. Garneer eventueel met nog wat blaadjes van de bladselderij. 

 

Recept:
Vanessa van Koppen
– Sacre cuisine.nl

 

 

Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Soepen, Vasten of Veertigdagentijd met de tags , , , , . Bookmark de permalink.