Komkommersoep

Zuinig

Behoedzaam omgaan met al het goeds dat de ons gegeven wereld ons biedt zijn we ons de laatste jaren sterker bewust geworden. Verspilling en vervuiling moeten we een halt toeroepen om het leven te behouden. Consumptie verminderen en delen zullen nodig zijn om ieder een bestaan te gunnen. En de huidige economische en politieke situatie dwingt steeds meer mensen om verstandig te besteden en op de kleintjes te letten. Van verschillende kanten worden we aangespoord ‘zuinig’ te zijn. Op de eerste plaats niet eens in de zin van beknibbelend of gierig zijn. Wel in de betekenis, die ook in het woord zit, van aandacht te hebben voor de spullen die we gebruiken. Ze op hun waarde te schatten en ze te eren om wat ze zijn en geven. Ze vervolgens benutten en ervan genieten is iets goeds waarmee we de Maker eer geven en dank brengen. Zuinig en aandachtig zijn versterkt de beleving van verbonden zijn, geeft meer plezier en maakt je rijker.

 

 

Komkommer is een voordelige frisse groente die vaak rauw gegeten wordt en waarvan ook een heerlijke zomerse soep gemaakt kan worden.

 

Ingrediënten

   • 1 komkommer
   • wat boter /margarine of olie
   • 2 eetlepels bloem of meel
   • 2 bouillon blokjes
   • 1 dl melk
   • 1 l water
   • naar smaak wat komijnpoeder/peper/nootmuskaat

 

Bereiden

Verwarm in een pan 1 liter water en los daarin de bouillonblokjes op. Was de komkommer en rasp deze op een groenteschaaf boven een kom fijn. Meng 2 eetlepels bloem door de komkommer.

Zet een (soep)pan op en smelt daarin boter/margarine of verwarm de olie. De bodem moet egaal bedekt zijn. Fruit daarin het komkommer-bloemmengsel. Zodra het opstijft in scheutjes eerst de melk erbij gieten en gladroeren (we maken een roux) en vervolgens de bouillon. Steeds blijven roeren en aan de kook brengen. Pas op voor overkoken. Ongeveer 5 minuten zachtjes door laten koken en op smaak brengen met peper en komijnpoeder en/of nootmuskaat. Desgewenst wat zout.

Eet smakelijk!

 

Bron:
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Soepen, Zomertijd. Bookmark de permalink.