Volyn, een streek in de Oekraïne die vroeger bij Polen behoorde, kende een traditionele Kerstmaaltijd met 14 gangen. Veertien gangen vanwege de verwijzing naar:
Christus (zijn geboorte), Maria (zijn moeder) en de 12 apostelen.
Traditioneel 14 gangen gerecht uit Polen
Het hoofdgerecht met Kerst bestond uit karper.
Eén van de andere veertien gangen bestond vaak uit een bietensoep, zuurkoolpannenkoekjes en een Kerst-compôte met 12 vruchten.
Recept voor Borscht- bietensoep
Recept voor Zuurkoolpannenkoekjes zonder melk of boter
Kerstcompôte met 12 vruchten
Als “Pools “ dessert een traditioneel recept met twaalf – het aantal apostelen – vruchten: vooral gedoogd en vers. De sinaasappel werd in de 18e eeuw in Polen ingevoerd
Altijd bestond het dessert uit gedroogde vijgen, abrikozen, rozijnen en pruimen – geweld en gaargekookt. En sinaasappel, een bio-exemplaar, want de geraspte schil werd meegekookt.
Na afkoeling de vruchten verdelen en opdienen met de partjes sinaasappel, eventueel een scheutje rum of wodka….
Bron:
Janny de Moor in:
Aan tafel, bijzondere Europese Streekgerechten