Platte broden en knapperige broden ‘crackers’ behoren tot het basisvoedsel in het Midden Oosten. Deze crackers zijn eenvoudig te maken. Kinderen kunnen helpen met het uitrollen van het deeg.
275 g bloem
1 theelepel suiker
1 volle theelepel zout
2 eetlepels olie
4 volle eetlepels karwijzaadjes
30 g koude boter
ca. 150 ml koude melk
zeezout (geen grove kristallen, maar middelfijn) om te bestrooien
olijfolie om in te vetten
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet twee bakplaten in met olijfolie.
Zeef de bloem boven een kom. Voeg suiker, zout, olie en karwijzaad toe. Snijd de boter met twee messen door de bloem, tot het mengsel korrelig is. Giet de melk erbij en kneed met koele handen snel een samenhangend deeg.
Bestuif het werkvlak met bloem en verdeel de deegbal in tweeën. Rol de ballen zo dun mogelijk uit tot een rechthoek en leg die op de bakplaten. Zorg dat de randen niet dunner zijn dan het midden.
Strooi er zoutkristallen over en snijd het deeg in vormen die u wil hebben, bijvoorbeeld van 2 bij 4 cm.
Bak de crackers goudbruin. Verwissel de bakplaten zonodig van plaats of neem ze uit de oven als ze te donker worden!
Naar een recept van Rianne Buis, Trouw