Kapucijners met knolselderij

Kapucijners, knolselderij en komijn: Pasen in zicht

De Veertigdagentijd loopt ten einde. Op de vierde zondag  met de Latijnse naam Laetare, breekt zicht op nieuw leven in de lezingen uit de Bijbel door. Als licht op groenend groen, als leven verborgen in zaad of graankorrel die eerst moet sterven in de aarde om voedsel te worden voor velen.

Bij  de soberheid van de Veertigdagentijd passen kapucijners. Evenals andere erwten en bonen zijn zij door hun eiwitten prima vleesvervangers. Kapucijners, bruine erwten, verwijzen naar de naam van religieuzen, van Kapucijnen. Zij dragen bruine kleding (habijt) met lange kappen. Franciscus van Assisi inspireert hen om zoals Jezus sober en eenvoudig te leven. In hun kloostertuinen kweekten ze veel kapucijners, ook omdat ze gedroogd houdbaar zijn.

Knolselderij groeit met zijn knol in de aarde en ontwikkelt in die duisternis veel smaak. Het is een uitstekende bewaargroente die in maart nog volop beschikbaar is.

Eenvoud gaat in dit gerecht samen met smaak die als een parel in de aarde verborgen is.

Komijn is een kruid dat in de tijd van de Bijbel reeds in cultuur was. De zaden van komijn werden met een stok uitgeklopt ( Jesaja 28 vers 27).


Ingrediënten

 800 gr. kapucijners of bruine bonen,
 – gedroogd of uit blik
1 grote selderijknol of twee kleintjes
2 bouillonblokjes
komijnzaden
bieslook of stengel-ui, fijn gesneden
margarine  of olie
eventueel picallly of ander zoet-zuur
of meng een blikje tomatenpuree door de kapucijners
 

 Bereiden 

Week de erwten of bonen minimaal 12 uur. Voeg het bouillonblokje toe en breng met een bouillonblokje aan de kook in het weekwater. Laat ca. 10 minuten doorkoken en zet de pan daarna zo mogelijk in een hooikist of slaapzak om verder te garen (ca.  1-2 uur).

Snijd de knolselderij in plakken en schil de rand. Snijd daarna in repen en dan in blokjes. Kook de blokjes met een bouillonblokje ca. 5 minuten. Bak de blokjes kort in de koekenpan met margarine of olie .

 

Je kunt alles door elkaar mengen of gescheiden presenteren met als overgang het fijngesneden groen van bieslook of stengel-ui.  Strooi als laatste komijnzaden over het gerecht, of alleen over de knolselderij.

 

Bron:
naar een recept  van zr. Chiara Bots in:
‘Gezond leven, bezield eten’, Ten Have, 2008.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Lente, Vasten of Veertigdagentijd met de tags , , . Bookmark de permalink.