Asperges met kaas – St. Jan

Ingrediënten

1 kg asperges
50 gr boter
50 gr bloem
600 ml melk
200 g geraspte kaas (oud/belegen) of bijvoorbeeld gruyère)
6 eieren, dooier en wit scheiden
snuf zout, nootmuskaat en peper
boter om een ovenschaal in te vetten

 

Bereiden

Verwarm de over voor op 170ºC. Vet een ovenschaal met boter in.
Schil de asperger en snijdt het harde uiteinde eraf. Verdeel de zachte delen in stukken van 4 cm snijden en kook deze in water met zout ca. 10 minuten. Laat goed uitlekken.
Smelt de boter in een pan. Roer er de bloem doorheen en laat dat kort zachtjes sudderen. Roer er dan stap voor stap de melk door en voeg peper, zout en nootmuskaat toe. Laat 2-3 minuten pruttelen. Neem de pan van de warmtebron en roer er dan de kaas doorheen. Laat wat afkoelen en roer er de dooiers door.
Klop het eiwit stijf en spatel dat er op het laatst doorheen. Leg de asperges in de ovenschaal. Giet het mengsel erover en bak ca. 30 -40 minuten tot de korst goudbruin
is en binnenin stevig genoeg is.

 

TIP: Bewaar het kookvocht van de asperges om een heldere soep te maken. Kook hierin de schillen en de harde uiteinden minstens twee uur om de smaak uit de resten te trekken én om het vocht te laten indikken voor voldoende smaak. Voeg eventueel een bouillonblokje toe. Breng op smaak met peper en eventueel kruiden als dille.

 

Recept naar een idee uit:
Zuid-Franse streekgerechten
Caroline Conram

 

 

Na St. Jan geen rabarber of asperges meer op het menu.
Het is de gewoonte om na de langste dag geen rabarberstelen meer te plukken of asperges te steken om het doodbloeden van de planten te voorkomen; de planten moeten uitgroeien opdat er volgend jaar opnieuw gestoken kan worden.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Lunchhapjes, Zomertijd met de tags , , , . Bookmark de permalink.