Honing-koriander cake

Mens waar ben je?

“God loopt door een tuin
en zoekt naar de mens,
een man, een vrouw.
Waar ben je? Roept hij dan..
Waar ben je op je levensweg?
Het antwoord wacht..
totdat je zegt: ik ben hier “

– naar een tekst van Roel Bosch
op een Nieuwjaarswens en het Genesisverhaal –

 

Nieuwe wegen gaan?

Op weg in een nieuw jaar, waar naar toe, wat inspireert je, wat voedt je?

De wijzen kozen na de ontmoeting met het kind Jezus een andere weg..

Een honing-koriander cake om bij stil te staan en de smaak van geloof te proeven bij een kopje koffie?

 

Symboliek

Groen en wit
Een land van melk en honing……dat is het perspectief waar God zijn mensen naar toe wil brengen. Het doel van een levensreis voor elke gelovige?

Melk, betekent grazige weiden voor dieren. Grazige weiden betekenen geen woestijn, maar aanwezigheid van kostbaar water als bron van leven.

Honing
In de tijd van de Bijbel was honing  als zoetstof ook afkomstig van druiven en dadels. Het was een beeld  van zoetheiden zegen (Exodus 3 vers 8).

Koriander
Onderweg naar het land ‘van melk en honing’ ontvangen de Israëlieten ‘ brood dat de HEER u te eten geeft ‘. Ze noemen het  ‘manna’  dat hen veertig jaar zal voeden tot zij de grens van Kanaän bereiken – Exodus 16 vers 15-36.

Dit manna leek op korianderzaad, maar dan wit, en het smaakte naar honingkoek – Exodus 16 vers 31.

 

Ingrediënten
Voor een cakevorm van ca. 28 cm

200 g cakemeel
200 g gesmolten boter  (niet te heet!!)
100 g suiker
100 g  vloeibare honing
– of meer honing en minder suiker, naar smaak
4 eieren
4 eetlepels korianderzaad

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 graden. Rooster lichtjes de koriander zaden in een  droge koekenpan tot de geur vrij komt en wrijf het daarna fijn.
Roer de boter door honing en suiker en voeg de koriander toe.
Klop de eieren er door tot een luchtig beslag. Voeg daarna dit vloeibare mengsel aan het meel toe en vermeng goed.

Vet de cakevorm van ca. 28 cm, in.
Schep hierin het deeg. Schenk bovenop wat honing.
Bak ca. 45 minuten.

 

 

Bron:
Naar een recept uit de
`Culinaire  kruidentuin van het Openluchtmuseum’,
Trition’ 1994.
Tekst en foto’s: Tini Brugge.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Epifanie, Gebak met de tags , , . Bookmark de permalink.