Groene boekweitpannenkoek

Uitbotten

In de Veertigdagentijd zie je het paaswonder van nieuw leven in natuur en tuin reeds gebeuren. Bomen botten uit, knoppen zwellen, barsten open. Een waas van groen verschijnt. Kruiden gaan weer groeien: bieslook, kervel, salie, selderij, peterselie, zevenblad  en zuring.

In de Bijbellezingen voorafgaand aan Pasen wordt dit wonder van herleven geschetst in het verhaal over de opwekking van Lazarus.

Groen
Het is een kleur die verbonden is met leven en groeikracht. Verse, frisse groene kruiden worden ook gebruikt bij allerlei reinigings- en vasten kuren.

Daarom in deze Veertigdagentijd een pannenkoek met groene kruiden en zo mogelijk salie. Dit kruid is afgeleid van salvare, dat helend betekent (Christus Salvator)

Boekweit
Het is geen graansoort, maar wordt als pseudograan beschouwt omdat van de zaden meel wordt gemaakt. Het was voeger in Nederland een geliefd gewas voor arme boeren op zand – en veengronden, maar werd verdrongen door granen met een hoge opbrengst. Thans is het gewild, omdat het glutenvrij is en de smaak bijzonder. De naam boekweit is een verwijzing naar de zaden die de vorm van een beukennootje hebben

 

Ingrediënten:

125 g tarwe patentmeel+
125 g boekweitmeel
zakje gist 7 g  
½ l lauwe melk
1 ei
1 eetlepel suiker
2 theelepels zout
4 eetlepels kervel, fijn gehakt
4 eetlepels bieslook, fijn gehakt
2 eetlepels selderij of groen salie, fijn gehakt*
boter om in te bakken en op te smeren

+Achterhoeks pannenkoekenmeel bestaat soms al uit boekweit +tarwe +gist
*Als alternatief kun je ook andere verse kruiden gebruiken zoals jonge blaadjes van
zevenblad, zuring, paardenbloem.

Bereiden

Roer bloem en gist door elkaar. Maak een kuiltje en voeg dan al roerend de lauwe melk toe, tot een glad beslag ontstaat. Voeg dan het ei toe, daarna kruiden, zout en peper en roer opnieuw. Dek het beslag af en laat het ca. een uur rijzen.

Bak daarna met boter de pannenkoeken.

 

Bron:
Recept van Janny de Moor
www.jannydemoor.nl

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Lente, Pannenkoeken, Vasten of Veertigdagentijd met de tags , , . Bookmark de permalink.